Već u prvih nekoliko meseci ove godine, stiglo nam je i više nego dovoljno dokumentarnih filmova vrednih gledanja. Od retrospektive umetnosti, ekoloških tema i kulturnih dešavanja u svetu, čini se da su ove godine u žiži ipak biografski dokumentarci o slavnim zvezdama poput Britney Spears, Demi Lovato, Billie Eilish... 

Evo 10 dokumentaraca koje morate pogledati!

1. Framing Britney Spears

Svi se pitaju koliko je etički urađen dokumentarac The New York Times-a o usponu pop zvezde do superzvezde u tinejdžerskim i burnim dvadesetim godinama. Ali u 2021. ovaj film započeo je razgovore o tome na koji način različiti mediji tretiraju žene koje su u centru pažnje i kako se retrospektivno bavimo njihovim teškim položajem.

2. Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Ovaj film je otvoren pogled u život jedne od najvećih (i najmlađih) pop zvezda na svetu, njenu slavu i njenu porodicu. A u slučaju da se pitate, njen tim poriče da je umetnica, dobitnica Gremmy-ja platila 25 miliona dolara za produkciju ovog dokumentarca.

3. Biggie: I Got A Story To Tell

Mislimo da toliko znamo o pokojnom Cristopheru Wallace-u – poznatijem kao The Notorius B.I.G-u, zbog njegovog statusa u kulturi kao jednog od najboljih repera 20. veka. Ali uprkos urbanim legendama koje ga okružuju i filmu sa Tupacom 1997. godine, ovaj dokumentarac dokazuje da ima još toliko toga da se nauči o ovom Bruklincu.

4. MLK/FBI

Dokumentarni film Sama Pollarda o nadzoru vlade nad liderom za građanska prava izneo je teorije o tome da je FBI želeo mrtvog doktora Martina Luthera Kinga, Jr. 

5. Tina

Za Tinu Turner ovaj dokumentarac je svojevrsno oproštajno pismo. To nije nužno najava njenog nestanka sa scene, već je to način da svojim fanovima poslednji put svojim rečima objasni koliko joj lično značila karijera i njihovo obožavanje. Takođe, ovde se okončava njena trauma proživljena u braku sa Ikom Turner, o kojem je javno govorila nebrojano puta.

6. Trans In Trumpland

Trans In Trumpland je četvorodelna dokumentarna serija koja odaje počast transrodnim osobama koje žive pod raznim zabranama i diskriminatronom politikom Trampove administracije, dopuštajući im da pričaju svoje priče.

7. Black Art: In the Absence of Light

Uticaj 200 godina umetnosti koju su stvorili Afroamerikanci konačno je predstavljen publici širom sveta. To je samo mali deo zaboravljenjog uticaja crnih umetnika u Americi iz 1970-ih godina, koji su otvorili vrata nadolazećoj modernoj umetnosti.

8. Demi Lovato: Dancing With The Devil

Po drugi put u životu, Demi Lovato je dopustila YouTubu da producira dokumentarne serije iz njenog života. Nakon predoziranja 2018. muzičarka i glumica započela je produkciju ovog dokumentarnog filma u četiri dela, u kojem duboko zalazi u svoju borbu sa zavisnošću, mentalnim bolestima i traumama od seksualnog zlostavljanja.

9. Pele

Pele, 80-godišnju brazilska fudbalska legenda, konačno dobija svoje priznanje filmom koji dokumentuje njegov uspon u svetsku superzvezdu tokom burnih 1960-ih godina. 

10. Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed

Ko je mogao pomisliti da će Bob Ross, naizgled najmirniji, najhladniji i najsabraniji slikar koji je ikada postojao, biti u središtu neke dramatične poslovne drame?