Beyonce, ženska izvođačica s najviše osvojenih nagrada Grammy sada ulazi i u trku za Oscara, originalnom pesmom 'Be Alive' koju je s kantautorom Dixsonom napisala za film 'King Richard', o ocu tenisačica Serene i Venus Williams. U toj kategoriji ima žestoku konkurenciju: Lin Manuel Miranda, kom samo Oscar nedostaje za ekskluzivan EGOT status, nominovan je za pesmu 'Dos Oruguitas' za animirani mjuzikl 'Encanto'. Tu su i Billie Eilish i Finneas za naslovnu pesmu Jamesa Bonda 'No Time to Die' te Van Morrison za 'Down to Joy' za film 'Belfast'.

Među nominovanima su se, zanimljivo, našla i dva bračna para: Kirsten Dunst i Jesse Plemons, koji u 'The Power of the Dog' glume bračni par, nominirani su svaki u svojoj kategoriji - za sporednu žensku i mušku ulogu, a Španjolci Penelope Cruz za najbolju glumicu ('Madres Paralelas') i Javier Bardem za najboljeg glumca u filmu 'Being the Ricardos'.

Fanovi su razočarani što se Lady Gaga nije našla na popisu nominovanih glumica za svoju ulogu u filmu 'House of Gucci', a za tu će se prestižnu titulu takmičiti, uz Penelope Cruz, Jessica Chastain ('The Eyes of Tammy Faye'), Olivia Colman ('The Lost Daughter'), Nicole Kidman ('Being the Ricardos') i Kristen Stewart za svoje tumačenje princeze Diane u filmu 'Spencer'.

profimedia-0660770805.jpg
Profimedia 

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Javier Bardem ('Being the Ricardos'), Denzel Washington ('The Tragedy of Macbeth'), Will Smith ('King Richard'), Andrew Garfield ('tick, tick...Boom') i Benedict Cumberbatch ('The Power of the Dog').

Među favoritima struke predvodi vestern o toksičnom maskulinitetu 'The Power of the Dog' Jane Campion, koji je osim nominacija za najbolju mušku i sporedne muške (uz Jesseja Plemonsa, tu je i Jodi Smit-McPhee) i žensku ulogu nominovan i za najbolji adaptirani scenarip, kinematografiju, muziku, zvuk, montažu, scenografiju, režiju i film.

Osim njega, za najbolji film nominovani su i 'Belfast', 'CODA', 'Don't Look Up', 'Drive My Car', 'Dune', 'King Richard', 'Licorice Pizza', 'Nightmare Alley' i 'West Side Story'.

Film Dune jedan je od nominovanih za Oskara.
Profimedia 

Očekivano, među nominovanima za najbolji film nalaze se i nominacije za najbolju režiju, a to su Jane Campion za 'The Power of the Dog', Kenneth Branagh ('Belfast'), Ryûsuke Hamaguchi ('Drive My Car'), Paul Thomas Anderson ('Licorice Pizza') i Steven Spielberg za 'West Side Story'.

Ko će od navedenih kući poneti prestižnu 'statuu' saznaćemo na 94. ceremoniji koja bi se trebala održati 27. ožujka u holivudskom Dolby Theatre.