Najistaknutiji klavirski duo naših prostora, dobitnici mnogobrojnih nagrada i muzički inovatori, LP Duo predstavljaju novi singl kojim najavljuju dugoočekivano studijsko izdanje – njihovo kompletno autorsko delo komponovano, izvedeno i producirano za klavire, hibride i sintisajzere. Kompozicija „Up To The Hills“ prvi je uvid u priču predstojećeg albuma pod nazivom „Dead Sea“ koji je nastao u periodu vrhunca njihove introspekcije i kreativnosti, a čiji pre-order počinje 13. maja.

Za ovo izdanje se može reći da je kompletni audiovizuelni projekat, kako svaku kompoziciju prati i filmski video sadržaj koji celovito dočarava glavnu naraciju albuma – priču putnika koji pokušavaju da se vrate u tačku polaska, ali shvataju da je to nemoguće jer ih je samo putovanje već promenilo. Za muzičke spotove, kao i fotografije, bio je zadužen vizuelni umetnik, dizajner, filmski stvaralac i muzičar Laslo Antal.

„Naizgled miran uvod, poput malog omaža Eriku Satiju, ni ne nagoveštava kako će se u ovoj kompoziciji ujediniti rokenrol i klasika, akustika i elektronika, te doživeti potpunu ekspanziju, atmosferično se razliti i iscureti po celom prostoru kroz zvuke solo sintova“, kažu Sonja Lončar i Andrija Pavlović o svom novom izdanju. Na dolazećem albumu oni stvaraju karakterističan novi zvuk u kom se mogu čuti odlike mnogih predaka njihovog muzičkog porodičnog stabla na kom se nalaze različiti vrhunski umetnici, među kojima su Erik Satie, The Doors, Michael Nyman, Ryuichi Sakamoto, Yann Tiersen, Nils Frahm, Daft Punk i mnogi drugi.

„Put ih je neočekivano vodio u Brda,
Gledajući sa te tačke, horizont je bio beskrajan“

U dosadašnjoj karijeri, LP Duo su eksperimentisali sa zvukom različitih analognih i digitalnih sintisajzera i to u kombinaciji sa akustičnim klavirima. Poslednjih godina, zajedno sa grupom saradnika i inženjera, razvijaju potpuno novi instrument – „Duality“ hibridni klavir. Dodavanjem posebnog hardvera akustičnom klaviru i povezivanjem sa računarom uspevaju da lako manipulišu bilo kojim digitalnim zvukom, svetlom ili videom, spajajući naizgled nespojive svetove akustičnog i digitalnog.

Nakon albuma „Duality“ iz 2019. godine, izdanje „Dead Sea“ nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. Očigledno je da ovom dvojcu prijaju izleti u komponovanje primenjene muzike, nakon čega dolaze sa novim, orginalnim muzičkim materijalom čiji se celokupan izlazak očekuje 3. juna. U narednom periodu očekuju ih koncerti u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Turskoj, kao i nastup na čuvenom „Piano Duo“ festivalu u Amsterdamu koji će se održati 13. maja.

Izdanje „Up To The Hills“ je u Srbiji dostupno na servisima Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal i YouTube Music, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama: https://lpduo.lnk.to/UpToTheHills

www.lpduo.com

www.instagram.com/lpduo/

www.facebook.com/lpduo

www.quantummusic.org

LP Duo_Press Photo_credit Žarko Andrejić_1 (1).jpg
Žarko Andrejić