Ovim potezom ljubitelji pisane reči imaće više vremena za upoznavanje sa novom izdavačkom produkcijom i druženje sa domaćim i inostranim autorima.

Izlagački koncept biće sličan prošlogodišnjem. Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača, biće predstavljeni i na ovogodišnjem, 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Konceptom po izložbenim celinama razdvojeni su izdavači od knjižara, a to podrazumeva pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor. U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima. Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižari nalaziće se u parteru hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige. Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a. Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a. Na  površini od 30 091 bruto kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Počasni gost Sajma knjiga je portugalski jezik. Moto nastupa počasnog gosta je – Jedan jezik, mnoge kulture. Ove godine, portugalski jezik, kojim govori 250 miliona ljudi u svetu, umesto zemlje, imaće počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu. Portugalski jezik i književnost osam luzofonih zemalja (Angola, Brazil, Gvineja Bisao, Zelenortska ostrva, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sao Tome i Principe) biće predstavljen publici Beogradskog sajma knjiga. Ambasade Angole, Brazila i Portugala koje imaju svoje ambasade u Srbiji, u ime ostalih luzofonih zemalja, pripremaju raznoliki književni i kulturni program uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti svoje knjige i kulturu zemalj iz kojih dolaze.

Izdavači iz inostranstva: pored ovih zemalja na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Austrije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Irana, Japana, Kine, Rusije i Belorusije.

Radno vreme Sajma knjiga: od 10 do 21h. Još jedna novina ovogodišnje manifestacije je produženo radno vreme za jedan sat. Cena ulaznica na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu – pojedinačna ulaznica je 250, a ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara. U nedelju, prvog dana Sajma, cena ulaznice je 100 dinara.