Priznajemo, priča o prijateljima koji postaju ljubavnici je potpuni kliše. Odrasli smo uz kultne parove poput Harry i Sally koji istražuju mogu li muškarci i žene da ostanu platonski prijatelji, ili uz Marcusa i Sashu koji otkrivaju da prelazak iz drugarstva u strasnu romansu može biti veoma komplikovan. Ipak, ima nešto dirljivo u posmatranju tih likova kako se snalaze sa tek otkrivenim emocijamaposebno zato što znamo da se one dešavaju i u stvarnom životu.

Od ljubavnih klasika iz devedesetih do romantičnih komedija, nastavite da skrolujete kako biste otkrili 10 omiljenih filmova u kojima se najbolji prijatelji zaljubljuju jedno u drugo.

 1. Always Be My Maybe

U ovoj romantičnoj komediji, prijatelji iz detinjstva se sreću nakon mnogo godina razdvojenosti. Dok obnavljaju odnos, počinju da razmatraju mogućnost da njihovo dugogodišnje prijateljstvo preraste u ljubavnu vezu, uprkos brojnim komplikacijama koje donose njihove različite životne staze.

2. Love, Rosie

Rosie i Alex su najbolji prijatelji od detinjstva, ali životne okolnosti ih stalno razdvajaju. Kroz niz nesporazuma, promašenih prilika i životnih izazova, otkrivaju da su zapravo zaljubljeni jedno u drugo, ali tek nakon mnogo godina potrage za pravom srećom.

3. Love & Basketball

Monica i Quincy, prijatelji iz detinjstva, veže zajednička strast prema košarci. Kroz zajedničke uspehe i padove na terenu i u životu, njihovo prijateljstvo se razvija u romantičnu vezu koja testira granice njihove ljubavi i ambicija.

4. What If

Wallace i Chantry se sreću na zabavi i odmah postaju prijatelji. Kako provode sve više vremena zajedno, njihovo prijateljstvo se komplikuje kada oboje počinju da osećaju međusobnu privlačnost, iako Chantry već ima dečka.

5. Single All The Way

Peter ubeđuje svog najboljeg prijatelja Nicka da se pretvaraju da su par tokom božićnih praznika kako bi izbegao pritisak svoje porodice. Njihove uloge dovode do otkrića da i u stvarnosti imaju osećanja, što zauvek menja njihov odnos (ostavite u rubrici Saved do novogodišnjih praznika).

6. Just Go With It

Kada Danny ubedi svoju prijateljicu Katherine da se pretvara da mu je žena kako bi impresionirao novu simpatiju, stvari postaju komplikovane. Laži i pretvaranja vode do toga da baš njih dvoje shvate da su njihova osećanja više od prijateljskih.

7. My Best Friend's Wedding

Julianne shvata da je zaljubljena u svog najboljeg prijatelja Michaela tek kada on najavi svoje venčanje sa drugom ženom. U očajničkom pokušaju da ga osvoji, Julianne preispituje svoje motive i shvata pravu prirodu svoje ljubavi prema njemu.

8. Flipped

Juli i Bryce se upoznaju u osnovnoj školi, gde Juli odmah razvija simpatije prema Bryce-u, dok on nije zainteresovan. Kroz godine, njihove uloge se menjaju, a oni počinju da otkrivaju duboke osećaje jedno prema drugom, preispitujući svoje stavove i vrednosti.

9. Past Lives

Nora i Hae Sung su prijatelji iz detinjstva čiji se putevi razdvajaju kada Nora emigrira u Ameriku. Nakon mnogo godina ponovo uspostavljaju kontakt i počinju da razmatraju šta je moglo da se desi između njih, istražujući kompleksne emocije prošlosti i sadašnjosti.

10. Friends with Benefits

Ma ko nije gledao ovaj film? Jamie i Dylan odlučuju da započnu prijateljstvo sa povlasticama, verujući da mogu da izbegnu emocionalne komplikacije. Međutim, ubrzo otkrivaju da njihova veza ne može da ostane isključivo fizička, suočavajući se sa intenzivnijim osećanjima.