Na prvi pogled, serija Disclaimer, koja je premijerno prikazana na Venecijanskom filmskom festivalu, deluje jednostavno i lako razumljivo. Radi se o oštrom literarnom trileru koji razotkriva raskošno, privilegovano društvo. 

Alfonso Cuarón režira svih sedam epizoda, a Cate Blanchett igra glavnu ulogu u seriji Disclaimer, koja je poput starijeg brata naslovima kao što su The Undoing ili Big Little Lies.

Prve dve epizode serije, koje će biti dostupne na Apple-u od 11. oktobra, potvrđuju ovaj utisak. Blanchett glumi Catherine Ravenscroft, nagrađivanu dokumentaristkinju koja živi u zadivljujućem londonskom dupleksu sa svojim pažljivim mužem, Robertom (Sacha Baron Cohen). Nakon glamurozne gala večeri, Catherine se vraća kući i pronalazi paket sa romanom, koji se čini kao prikriveni prikaz nečega strašnog što je Catherine učinila pre mnogo godina. Tako biva uvučena u misteriju oko nastanka te knjige—dok mi, kao publika, već znamo da je u sve umešan nedavno otpušteni (ili prisilno penzionisani) učitelj, Stephen (Kevin Kline, sa pomalo aristokratskim naglaskom)—dok pokušava da sačuva svoje ime i ugled.

profimedia-0896810448.jpg
APPLE TV+ / Planet / Profimedia 

Prve recenzije govore u prilog očaravajućem talentu Blanchettove, podsećajući na njenu oštru izvedbu u filmu Notes on a Scandal. Cuarón, koji je takođe adaptirao roman Renée Knight u scenario, postavlja ovu priču jednako ozbiljno kao i svoje najkvalitetnije filmove. Disclaimer je elegantno režiran sa povremenim nagoveštajima Cuarónovih dugih kadrova.

Kako se Disclaimer razvija, tako priča postaje dublja i ubedljivija. Reč je o drami o pogrešnim percepcijama, o opasnostima neuspelih komunikacija i o ljudskoj sklonosti da prihvatimo svoju verziju stvari kao apsolutnu istinu kako bismo sačuvali svoju predstavu o svetu.

Blanchett briljira dok situacija njene junakinje postaje sve gora; gledati je kako se bori je podjednako osvežavajuće koliko i iscrpljujuće. 

Serija bi možda bila najbolja za gledanje u jednom dahu, što najbolje približava osećaj čitanja sočnog romana. U nastavku donosimo trejler, a oficijalni datum izlaska serije je 11. oktobar, na platformi Apple+.