Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Umetnost #ZaJednakost: Četiri dana LGBT i kvir filma u UK Parobrod

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Tokom IDAHO Films programa, od 24. do 27. juna, u saradnji sa Merlinka Festivalom i Queer Zagreb Udrugom, biće prikazana aktuelna ostvarenja koja se bave LGBTQI i kvir tematikom.

Izvor: Foto: Goran Veljić

Ustanove Kulture Parobrod, Prikazivanje igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova otvara prostor u kome ovi filmski autori i autorke mogu javno da deluju i tako dobiju neophodnu vidljivost, ali i sugeriše načine na koje se kroz film i video može boriti za slobodu izražavanja i senzibilisati javnost o pitanjima koje ugrožavaju LGBTQI zajednicu i boriti se za društvo oslobođeno diskriminacije, homofobije i transfobije.

U okviru ovog programa u četvrtak 26. juna od 17 do 19h u Sali Kulturnog Centra REX održaće se pop-up izložba fotografija pod nazivom “Snapshot jednakosti” koja prikazuje trenutke sa LGBTQI venčanja u Njujorku autora Gorana Veljića, savremenika i svedoka sociološke i antropološke promene koju je ovom gradu bračna jednakost donela. Izložbu Snapshot jednakosti realizuje organizacija IDAHO Belgrade u saradnji sa UK Parobrod i Ambasadom Kraljevine Holandije. Dan kasnije, 27. juna iste fotografije biće prikazane i na posebnoj  izložbi u galeriji MC u Njujorku

Program IDAHO Films:

utorak 24. jun - selekcija filmova međunarodnog festivala kvir filma MERLINKA

sreda 25. jun - QUEER Zagreb predstavlja selekciju Queer Momenti

četvrtak 26. jun - IDAHO Belgrade predstavlja svoju selekciju igranih i dokumentarnih filmova lokalne i regionalne produkcije uz pratećupanel diskusiju KVIR I FILM

petak 27. juna - IDAHO Belgrade premijerno u Srbiji prikazuje film PIEROT LUNNAIRE, adaptaciju čuvene Šoenbergove opere u režiji kanadskog autora Bruce LaBruce-a, koji je nakon svoje svetske premijere na festivalu Berlinale u januaru 2014. osvojio Teddy nagradu.

Zanimljivo je i da će čak šest ostvarenja imati svoju premijeru upravo u okviru IDAHO Belgrade selekcije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Najnovije

Najpopularnije

Lepota

Moda