Zanimljiv i višestruko nagrađivani ansambl kamerne muzike kvartet saksofona BOREALIS iz Mančestera, osnovan je 2009. godine dok su svi njegovi članovi još studirali na Severnom kraljevskom koledžu za muziku (Royal Northern College of Music – RNCM) u klasi Roba Baklanda.

Nakon debitanstkog nastupa u Bridžvoter holu kvartet nastavlja redovno da nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama u svojoj zemlji, ali i šire. Pored velikog broja nastupa, ostvaruje uspehe na brojnim takmičenjima. Godine 2013. „Borealis“ je proglašen za kamerni ansambl godine na Christopher Rowland takmičenju RNCM. U ovoj godini, Kvartet je bio finalista takmičenja kamerne muzike Royal Overseas League, dok je nedavno kao ansambl sastavljen od mladih umetnika izabran za seriju koncerata Park Lane Group za sezonu 2014/2015.

Kvartet saksofona „Borealis“ pokazuje veliko interesovanje za savremenu muziku i s uživanjem radi na proširivanju sopstvenog repertoara. Mnogi savremeni autori pišu dela za ovaj ansambl. Među njima su i Geri Karpenter (“The North, delo koje je Kvartet premijerno izveo u St John’s Smith Square uz pomoć Društva za klarinet i saksofon Velike Britanije), Tom Herold (“Gentle Skies”, kompozicija koja je premijerno izvedena na Kings Place festivalu) i Lusi Penkherst (“Borealis, Into Blue”, delo koje je premijerno izvedeno na RNCM). Na turneji u Srbiji pored klasičnih dela za ovaj neobičan sastav, „Borealis“ će izvoditi i kompozicije s njihovog novog albuma „The North“.

Program: savremena i klasična dela za kvartet saksofona

Novi Sad  - petak, 3. oktobar, Gradska kuća, 20h
Beograd – subota, 4. oktobar, UK Parobrod, 20h
Pančevo – nedelja, 5. oktobar, Kulturni centar, 19h