Jedinstven je slučaj da neka kulturna manifestacija doživi svoje trideseto izdanje i traje preko četrdeset godina. Već po tome, Beogradski džez festival se ističe među internacionalnim dešavanjima u našoj zemlji. Osnovan 1971. godine, naš najstariji i najugledniji džez festival nije mogao da promakne velikoj pažnji širom sveta, gde su ovakvi jubileji jednako jedinstveni! Sa zadovoljstvom obaveštavamo javnost da je Beogradski džez festival upravo primljen u Europe Jazz Network – Evropsku džez mrežu, kao jedini iz naše zemlje.

Na svečanom otvaranju 30. Beogradskog džez festivala, u Velikoj dvorani Doma omladine Beograda 24. oktobra, publiku će sačekati spektakularni Children Of The Light Trio, sastavljen od najboljih instrumentalista današnjice: Danilo Perez na klaviru, Džon Patituči na basu i Brajan Blejd za bubnjevima. Ova zvezdana kombinacija predstaviće viđenje neprolaznih  standarda, u klupskom ambijentu, kao što i priliči energičnoj džez svirci. Našu publiku ovaj sastav već je oduševio sa drugačijim repertoarom, nastupivši u kvartetu legendarnog Vejna Šortera, na otvaranju BDžF 2010. godine.

Na svečanom zatvaranju 30. BDžF, 27. oktobra u Domu sindikata, vraćamo se simbolično kroz vreme u salu u kojoj je festival počeo davne 1971. godine! Te večeri, u duplom koncertnom programu, publici predstavljamo dve najveće zvezde ovogodišnjeg izdanja festivala: Čarls Lojd Kvartet po sudu kritike održao je 2011. godine najbolji koncert od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala, pa se sa svojim ovogodišnjim projektom „Wild Man Dance Suite“ više nego opravdano našao u jubilarnoj programskoj ponudi. Iznad svega, radi se o jednom od najvažnijih vizionara džez muzike iz njenog zlatnog perioda, autoru koji još uvek aktivno radi i doprinosi otkrivanju novih puteva džeza. Iste večeri imamo zakazan susret sa virtuoznim pijanistom i kompozitorom Mišel Kamilom, kojeg je domaća publika dugo čekala! Njegov Trio predstavlja najbolje od latino-džeza što se danas može čuti na koncertnim binama širom sveta. Premijerno u Srbiji, Kamilo će nas provesti kroz istoriju latino zvukova kombinovanih sa vrhunskom improvizacijama. Svakako fantastičan način da se završi jubilarni festival – na nogama, uz vrele ritmove sa Kariba!

Tokom trajanja 30. Beogradskog džez festivala publiku očekuje još više od deset koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske,  Austrije, Danske, Portugalije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Posebne programske celine na koje skrećemo pažnju su „Nemačka u fokusu“ i „Evropska vertikala“. Program na koji smo naročito ponosni, „Nemačka u fokusu“ u saradnji sa Gete institutom, predstaviće 24. oktobra senzacionalan futuristički džez projekat „1+1“, čije glavne zvezde su Nils Peter Molvaer, čuveni norveški trubač i Moric Fon Osvald, za elektronskim instrumentima, član vizionarskog berlinskog kolektiva Basic Channel, koji je devedesetih uneo revoluciju u tehno muziku uvođenjem dab elemenata. Sledeće ime biće Nils Vogram i njegov trio Nostalgia, koji za starinskim klavijaturama Hammond B 3, uz proslavljenog bubnjara Dejana Terzića, istražuje nove moguće pravce džeza sa jakom ritmičkom podlogom, dajući nam priliku da ustanovimo u kom smeru se kreću razmišljanja o budućem obliku ove muzike na najvećoj džez sceni u Evropi.

U koprodukcijskoj saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, našoj publici će se predstaviti 26. oktobra jednog od najistaknutijih muzičara evropskog džeza u poslednjih nekoliko decenija – Paolo Fresu i njegov originalni Kvintet. Fresu slavi tridesetu godišnjicu rada upravo nastupom na 30. Beogradskom džez festivalu, uz selekciju najboljih italijanskih džezera svoje generacije. Imajući u vidu popularnost italijanskog džeza u našim krajevima, jasno je da nas očekuje još jedno sjajno veče u melodičnom ugođaju!

Kao i svake godine Festival je pun otkrića – ovoga puta posebno skrećemo pažnju na jedinstveni afro-džez projekat austrijskog saksofoniste Volfganga Pušniga i Mamadu Dijabatea, velikog virtuoza na zapadnoafričkom instrumentu balafonu, koji će dići publiku na noge 25. oktobra. Sledećeg dana, u okviru „Evropske vertikale“ dolazi nam nekoliko velikih talenata: iz Švajcarske jedno od najbitnijih imena na savremenoj evropskoj džez sceni – Silvi Kurvoazije, čiji opčinjavajući zvuci klavira u saradnji sa Mark Feldmanom, bliskim umetničkim saputnikom legendarnog Džon Zorna i jednim od najupečatljivijih violinista današnjice, predstavljaju vitalan spoj evropske i američke škole. Red Trio iz Portugala smatra se najboljim savremenim fri-džez sastavom današnjice u Evropi, u šta ćete se uveriti 26. oktobra, a Jakob Anderškov iz Danske će iste večeri predstaviti svoj autorski izraz sa gudačkom pratnjom, braneći boje uvek svežeg i inovativnog skandinavskog džeza.

Sve zvezde džeza jednako predstavljaju i domaći muzičari, sa kojima ponosno izlazimo pred ceo svet. Vasil Hadžimanov nastupa na 30. BDžF i u akustičnom izdanju sa svojim Triom i sa kompletnim VH bendom.  Publici će predstaviti posebno naručen festivalski projekat, u okviru kojeg sarađuje sa američkim alt saksofonistom srednje generacije, Dejvidom Binijem. Od najnovijih snaga predstavljamo sastave koji su svakako privukli najviše pažnje naše publike između dva festivala – popularne i omiljene Serbian Jazz Bre!, kao i izuzetno ozbiljan projekat Max Kochetov Quartet.

Kompletan program festivala pogledajte na sajtu Doma omladine.