Kulturnih događanja unutar granica naše zemlje ume ponekad da manjka, ali poželite li ove godine da spojite lepo i korisno ili jednostavno tražite priliku da na kratko pobegnete, kao izgovor vam može poslužitiova lista zanimljivih izložbi koje se održavaju širom Europe.

Jedno od najvećih i najiščekivanijih modnih događanja aktualne godine jeste izložba Alexander McQueen: Savage Beauty u londonskom Victoria and Albert Museum. Moći će da se pogledata od 14. marta do 19. jula 2015, a zanimljivo je da je originalna izložba održana 2011. godine u New Yorku proglašena najpopularnijom modnom izložbom u istoriji.

Do sada najveća britanska izložba radova legendarnog francuskog modnog fotografa Guya Bourdina na rasporedu je do 15. marta u Somerset Houseu u Londonu, a sadržaće preko stotinu radova iz umetnikove četrdesetogodišnje karijere.

Fenomen ženske mode i njene evolucije u posljednjih 150 godina tema je izložbe Women Fashion Power u londonskom Design Museum. Trajaće sve do 26. aprila i kroz 25 snažnih ikoničnih žena iz različitih sfera i njihovih modnih filozofija, seciraće modu u službi karijere i uspinjanja na društvenoj lestvici.

Nađete li se uskoro u Amsterdamu, predlažemo da svratite u Rijksmuseum jer se od 12. februara do 17. maja održava izložba Late Rembrandt. Prema najavama, ovo bi mogla biti jedna od najvećih izložbi u poslednje vreme, a reč je o 90 dela umetnika koji je živeo i radio u Amsterdamu do svoje smrti 1669. godine.

Najveća izložba dela Leonarda da Vincija ikada održana u Italiji spektakularno će zauzeti središnje mesto sajma Expo 2015 u Milanu i svakako je jedna od najznačajnijih izložbi u Evropi ove godine. Ispratite je od 15. aprila do 19. juna u Palazzo Reale.

Zaputite li se u Edinburgh u periodu od 14. aprila 2015. do 10. januara 2016, svratite na izložbu dela Roya Lichtensteina u Škotskoj nacionalnoj galeriji savremene umetnosti, gde će vas dočekati tri prostorije kultnih, ali i novijih dela slavnog pop umetnika.

Ako spadate u obožavatelje ekspresionizma Edvarda Muncha, obradovaće vas činjenica da će u Madridu biti izloženo osamdesetak dela norveškog slikara koja ćete moći da razgledate od 6. oktobra 2015. do 17. januara 2016. godine.

Izložbu Jacksona Pollocka u muzeju Tate Liverpool biće moguće posetiti od 30. juna do 18. oktobra i biće usmerena na manje poznatu stranu apstraktne ekspresionističke umetnosti.

Pariz će u periodu od 25. marta do 13. jula slaviti jednog od najvećih majstora zlatnog doba španske umetnosti, Diega Velázqueza. Prva velika francuska izložba najvažnijeg portretista baroka koncentrisaće se na umetnikovo ranije stvaralaštvo i definitivno vredi da se stavi na must see listu.

Urbane putnike mogla bi da oduševi neobična pariška izložba o istoriji i značenju tetoviranja kroz vekove, a mesto radnje je muzej Quay du Branly Museum, i to od 6. maja do 18. oktobra.

Ljubitelji lika i dela ikonične Audrey Hepburn svakako moraju da posete National Portrait Gallery u periodu od 2. jula do 18. Oktobra, kada će se održati izložba Audrey Hepburn: Portraits of an Icon, ilustrirajući i slaveći život glumice i modne ikone od njenih najranijih dana.

Foto: Guy Bourdin/Louise Alexander Gallery, Skin/Danny Payne, Musee du Quay, Roy Lichtenstein, Audrey Hepburn/National Portrait Gallery, Jackson Pollock

Izvor: Fashion.hr