Tradicionalni kulturni događaj koji za okosnicu ima veliki naučni skup “Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi” na čijem će početku biti održana promocija knjige Avangardistkinja dr Žarke Svirčev, dok će skup zatvoriti okrugli sto povodom izlaska iz štampe prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića na inicijativu i uz veliko zalaganje dr Gojka Tešića. 

Novina u odnosu na prethodne godine je da “Videlo sveta” 2019. godine širi horizonte umetničkog stvaranja i u okviru manifestacije će po prvi put će biti organizovan svakodnevni muzički ali i likovni program, kao i različiti edukativni projekti za sve generacije.

Prema rečima Igora Marsenića, najznačajniji cilj Vinaverovih dana jeste otvaranje ka svetu. Polazna tačka koncepta “Videlo sveta” je da se prošlošću i kulturalnim nasleđem bavi na dinamičan način, oživljavajući misli i ideje, interpretacijom u slobodanom savremenom duhu, kako ne bismo bili zatočeni unutar prošlosti i slavne tradicije.

Vinaver je bio neobična, pitoreskna ličnost i svođenje genija na biografsku crticu i pomen bilo bi skrnavljenje. Interpretativni pristup koji smo izabrali ostavlja dosta prostora autorima da se iskažu u različitim medijima od nauke ili muzike do stripa, štampe, pisanja ili dizajna svetla, i to je nešto što me kao umetnika raduje, naglašava Marsenić. 

Muzika i svetlo 

“Videlo sveta” u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene pa će tako na otvaranju u Muzeju šabačkih Jevreja nastupiti Jan Nemeček, jedno od najznačajnijih imena klupske i elektronske scene u regionu i tom prilikom će izvesti live pod nazivom Reccurencies, prema njegovom poslednjem albumu koji je izdat 2018. godine za švajcarski –OUS.

Narednog dana, lokalnoj publici predstaviće se Branko Džinović, poreklom Šapčanin, ali možda najveće ime savremene harmonike u Severnoj Americi, kompozitor, izvođač ali i predavač na eminentnim svetskim univerzitetima. Muzički program zaokružuje Marija Balubdžić Umbra, savremena vokalistiknja i klavijaturistkinja koja stvara na relaciji Beč-Beograd-Prag, čiji nastupi su pravi audio-vizuelni performansi. Šabačko “Videlo” u vizuelnom smislu nosiće pečat video radova koji nastaju uživo magijom Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob.

Izložbe i radionice stripa, sito-štampe, poezije i pisanja  

“Gromobran svemira” je radionica narativnog, nenarativnog i kolažnog stripa nazvana je po jednom od Vinaverovih dela, i po prvi put u Šapcu predstaviće autore okupljene oko našeg najvećeg stip festivala Novo doba, i udruženja Matrijaršija i Kosmoplovci - Aleksandar Opačić, Milena Janošević i Aleksandar Denić, koji će uz pomoć umetnice Johanne Marcade-Mot voditi radionicu posvećenu aktivaciji lokalne strip scene i istraživanju ovog likovnog medija.

U Narodnom muzeju Šapca posle radionice 23. maja, predstaviće se Fijuk platforma, po mnogo čemu avangardna pojava regionalne likovne scene. 

Drugog dana, u petak 24. maja u šabačkom muzeju je radionica sito štampe tematski posvećena novim viđenjima Stanislava Vinavera koju vode grafički umetnici kolektiva Matrijaršija - Mileta Mijatović i Johanna Marcade-Mot. Posetioci će imati priliku da donesu svoje majice ili torbe na kojima će poneti “otiske” umetničkog rada.

Zbog interaktivnog karaktera ova radionica će posebno biti zanimljiva publici svih uzrasta. Posle radionice biće otvorena kolektivna izložba preko dvadeset umetnika okupljenih oko Fijuk platforme i biće otvoren prvi prodajni Fijuk sajam u Šapcu, na kome će se do kasnih večernjih časova uz muziku i razgovore kupovati savremena grafika, fotografija i plakat.

Treći dan, u subotu 25. maja “Videlo sveta” počinje treningom aktivne poezije u muzičkom paviljonu Velikog parka u Šapcu pod nazivom Pesničenje koju vodi Dragan Protić, popularni Prota iz kolektiva Škart koji je Srbiju 2010. godine predstavljao na Venecijanskom bijenalu. Radionica je otvorenog tipa.

Edukativni program ovogodišnjih “Vinaverovih dani evropske kulture” zaokružiće završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije za mlade - Videlo, na kome će se srednjoškolci upoznati sa osnovama savremene medijske kulture i početi rad na usavršavanju svog glasa u javnosti. Autorka projeka “Videlo” je Marija Ratković autorka i teoretičarka umetnosti i medija koja više od deset godina radi na javnoj sceni, a deo je kreativnog tima koji stoji iza ovogodišnje manifestacije “Videlo sveta”.

Kulturna manifestacija ove godine prerasta u festival umetnosti i znanja, kao i saradnje lokalnih i internacionalnih umetnika a završiće se simbolično žurkom u muzeju koju će vizuelno i muzički oblikovati dva Boba, VJ Izvanredni Bob i DJ Bob, šabački muzičar i vizuelni umetnik.  

Na čelu organizacionog tima Vinaverovih dana ove godine je Igor Marsenić, član gradskog veća Šapca ali i istaknuti vizuelni umetnik koji naglašava da je Vinaver bio ispred svog vremena i da je pri obeležavanju njegovog lika i dela neophodno da gledamo unapred i okrenuti ka svetu, stoga je i misao vodilja ovogodišnjeg programa “Vinaverovih dani evropske kulture” bila “Videlo sveta”.

Vinaver je i sam bio čovek Sveta, ceo život je proveo boreći se protiv svake uskogrudosti i mračnjaštva. Voleo bih da Šapcu, ali i celoj zemlji pružimo malo sveta, jer i mi kao organizatori želimo da uključimo što veći broj ljudi, da kultura bude živa, savremena, prisutna i neposredna. Grad i sve njegove institucije uključene su kao posrednici, a ne kreatori sadržaja, mi smo ti koji otvaramo vrata sveta i upoznajemo autore, a dugoročni rezultati nastaće tek iz budućih saradnji.

Cilj je da manifestacija ne traje samo nekoliko dana, već mnogo duže, kroz razvoj lokalne scene u oblastima književnosti, umetnosti, muzike i žurnalistike - a to su sve oblasti koje je delo Stanislava Vinavera nemerljivo obogatilo. Mi pokazujemo da poštujemo njegov rad, nastavljajući njegove težnje ka svetu, zaključuje Igor Marsenić, ko-autor ovogodišnjeg programa. 

I u delima Stanislava Vinavera, ali i u delu Radomira Konstantinovića koje ćemo predstaviti u Šapcu, koncept Sveta kao potpuno idealne kulturalne otvorenosti igra značajnu ulogu. U tom smislu, pozvali smo autore koji deluju u okviru više različitih kolektiva, na više lokacija da dođu i u Šapcu otvore vrata nekih novih saradnji.

Svuda, a ne samo u Šapcu, za razvoj je konstantno potrebna saradnja lokalnog i regionalnog, i neophodno je afirmisati otvorenost ka svetu i ka budućnosti, čak i kada se to čini kao utopija. Svi umetnici koje smo pozvali i naš autorski projekat medijske edukacije “Videlo” teži da publici i učesnicima posreduje svet, ono što su najsavremenije tendencije.

Ako smo u nečemu uspeli, ako imamo kontakte ili simboličku moć, mi možemo da budemo posrednici, mentori uključivanja u svetske tokove. Za mene je najveći uspeh da znanje koje sam stekla u svom profesionalnom radu, kontakte sa umetnicima ili medijima podelim sa mladima u Šapcu, rekla je Marija Ratković, ko-autorka programa. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/