Ivan Karl, filmski radnik, nekadašnji urednik filmskog programa Trećeg kanala, selektor FEST-a, autor monografije posvećene srpskom filmu, direktor Filmskog centra Srbije, takoreći sinonim za film u Srbiji, bio je gost prve epizode Telcasta u 2024. godini, inače jednog od tri najbolja podkasta u svojoj kategoriji. Sa autorkom i urednicom Minjom Miletić, razgovarao je o mnogim temama vezanim za film, kako strani, tako i domaći.

Karl je istakao da se u svim aspektima domaće kinematografije dosta ulaže. Publika voli da gleda naš film kako u zemlji, tako i u regionu. Najveće uspehe na festivalima u svetu, domaći film je beležio kada je su bile originalne ideje.

Na pitanje koliko je upliv veštačke inteligencije u svet filma uticao i olakšao pisanje scenarija, stvaranje novih karaktera i uloga, Ivan Karl odgovorio je da sebe smatra analognim filmskim radnikom iz osamdesetih, tj. da nije toliko za veštačku inteligenciju.

„Pitanje je dokle ide veštačka inteligencija i mislim da postoji šansa da bude velika pretnja u budućnosti, isto kao i virusi. Treba je dozirati, treba imati nekakvu kočnicu, dokle god mi kao čovečanstvo imamo kontrolu nad tom kočnicom.“

Čitavo gostovanje Ivana Karla o jako zanimljivim temama, možete poslušati u najnovijoj epizodi Telcasta na
Youtube kanalu Telekoma Srbija, kao i platformama Spotify, Deezer, podcast.rs, Apple podcast i Google Podcast-u.