Jedan od najznačajnijih koprodukcionih događaja u svetu The Berlinale Co-Production Market biće održan od 17. do 21. februara u okviru 74. Filmskog festivala u Berlinu (15 - 25. februar). Za učešće u ovom važnom festivalskom događaju na kome prisustvuju priznati međunarodni producenti, agenti prodaje i predstavnici fondova odbabrano je 34 projekata (od ukupno 318 prijavljenih) iz 27 zemalja.

Priliku da svoj projekat predstavi na značajnom filmskom događaju na kome je do sad uspešno predstavljeno preko 350 međunarodnih dugometražnih projekata i više od 20 serija imaće i producenti iz Srbije sa filmskim projektom „Narodna drama“ renomirane glumice i rediteljke Mirjane Karanović.

Producentkinja filma Snezana van Hauvelingen је o učešću na Berlinale marketu rekla: „Veliki je uspeh biti odabran kao jedan od 34 projekata iz celog sveta na tako prestižnom filmskom marketu u Berlinu. To je značajno ne samo za naš projekat nego i za srpsku kinematografiju koja je prepoznata kao značajna na svetskoj sceni. Mi nemamo svake godine predstavnika u filmskom programu ili filmskoj industriji na festivalu A kategorije kao što je Berlinale što daje još veći značaj selektovanju Narodne drame koja je još uvek u fazi finansiranja. U Berlinu ćemo imati priliku da filmski projekat Narodna drama prezentujemo relevantnim filmskim profesionalcima, koproducentima i distributerima iz celog sveta i ostvarimo značajne filmske kontakte“.

Berlinale market_vizual (2).jpg
Promo 

„Učešće na ovom marketu naš projekat stavlja u fokus kao jedan od najkvalitetnijih projekata ovogodišnjeg izdanja i nadamo se da će nam pomoći da što pre zatvorimo finansiranje. S obzirom da smo mi zemlja sa ograničenim finansijskim mogućnostima, nama su vrlo bliske međunarodne koprodukcije i uključivanje različitih kultura i iskustava što je za temu našeg projekta izuzetno važno i može da doprinese da ovaj film postane istinsko slavlje slobode i prihvatanja,“naglasila je van Hauvelingen.

Projekat „Narodna drama“, baziran na istoimenoj drami Olge Dimitrijević, a prema adaptaciji scenariste Bojana Vuletića, je priča o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu. U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje. Projekat je do sada dobio podršku Filmskog centra Srbije, francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike, kao i podršku za razvoj Media potprograma Kreativne Evrope. Francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

„Među višestruko nagrađivanim autorima od ukupno 34 projekata 17 će režirati žene. Filmski autori koji će sigurno izazvati interes su, između ostalih, Kateryna Gornostai i Antonio Lukich iz Ukrajine, Andrea Pallaoro iz Italije, Mirjana Karanović iz Srbije, kao i kinesko-japanski redateljski dvojac Huang Ji i Ryuji Otsuka. Snažno i u potpuno novom pristupu, ovi projekti odražavaju goruća pitanja današnjice: dom i migracije, roditeljstvo, političke i društvene sukobe. Uz arthouse, selekcija uključuje projekte koji tematski obiluju humorom i toplinom, temama kao što su veštačka inteligencija, klimatske promene, intrige u diplomatskim krugovima ili delikatni porodični sukobi posmatrani iz neobičnih perspektiva. Biće veoma uzbudljivo gledati kako će se ovi filmski projekti preneti na veliko platno,“navodi se u saopštenju Berlinala.

Podsećamo da je producentska kuća This and That Productions realizovala uspešne projekte „Mrak“ Dušana Milića, srpskog kandidata za nagradu Oskar, „Nečista krv - greh predaka“ prvi film na srpskom jeziku na Netflixu, „Dnevnik Diane Budisavljevic“, kao i TV serije „Jutro će promeniti sve“, „Nečista krv“ i „Sablja“ čija se premijera uskoro očekuje.