Na Rudniku je počeo Sedmi rok kamp za devojčice u organizaciji Kolektiva Femix.

Rok kamp za devojčice je jedinstveni projekat na ovim prostorima koji okuplja devojčice koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva, klavijatura i muzičke produkcije. Ovaj neprofitni program namenjen je devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina i svake godine se održava u drugom gradu u Srbiji. Osmišljen je tako da 7 dana sa devojčicama intezivno rade mentorke, mlade muzičarke sa domaće alternativne scene, uz čiju pomoć učesnice formiraju svoje bendove sa kojima nastupaju na koncertu poslednjeg dana kampa.

Ove godine na kampu učestvuje 35 devojčica iz brojnih gradova i sela širom Srbije, koje će do kraja avgusta od naših mentorki učiti osnove sviranja instrumenata, pevanja, muzičke produkcije, ali i učestvovati u edukativnim radionicama posvećenim timskom radu, javnom nastupu, i veštinama komunikacije. Mentorke ovogodišnjeg kampa su: Aleksandra Stamenković (Jenner), Iva Lorens, Marija Uzunovska Pavlović (Nevreme, Noćni putnici), Jelisaveta Todorov (Vizelj), Marija Nikolić aka DJ Časna Sestra, Ariadna Vrljanović-Zhao aka Realma, Sofia Kuzmanović, Galica Pivač (Čuvari Stvari), Viktorija Milošević, Milica Mitić, i Milena Miladinović.

Cilj Rok kampa za devojčice je promena današnje situacije na alternativnoj muzičkoj sceni: prema poslednjim dostupnim podacima, procenat devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici je svega 6.5%. Takođe, Rok kamp devojčicama nudi mogućnosti i podrška sa kojom se ne sreću tako često, jer se gitara i bubnjevi neretko smatraju muškim instrumentima a rok, metal, i pank muškim žanrovima.

Rok kamp za devojčice namenjen je devojčicama iz cele Srbije, bez obzira na prethodno muzičko obrazovanje i iskustvo. Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali do sada nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine dodatno su podstaknute da se prijave na kamp. U procesu selekcije organizacioni tim se trudi da obuhvati devojčice iz što više različitih mesta širom države, različitih nivoa muzičkog predzanja i da učesnice različitih uzrasta budu ravnomerno zastupljene. Jedino što je važno za učešće u programu jeste da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument.

Završni koncert Rok kampa za devojćice održava se u subotu, 31. avgusta od 17h u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku. Završni koncert, koji se svake godine organizuje na poslednji dan kampa, zaista je posebna priča, zato što svi prisutni u publici imaju priliku da vide neverovatnu količinu “rokerske” energije, a tu energiju prvenstveno šire devojčice koje izlaze na binu i bodre jedna drugu tokom čitavog koncerta. Mnogima od njih ovo je prvi nastup u životu, a na koncertu dobijaju priliku da izvedu pesme koje su same osmislile i komponovale sa bendovima koji su formirani na samom kampu.

Kako organizacioni tim veruje da je decentralizacija jedan od važnih faktora u građenju jačeg i aktivnijeg učešća žena na domaćoj muzičkoj sceni, kamp se svake godine održava u drugom gradu.

Prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je 2017. godine u dečjem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali, a potom su usledili Sremski Karlovci, Knjaževac, Kruševac, i Junior kamp za devojčice 10-12 godina u Novom Sadu.

Iza Rok kampa za devojčice stoji tim mladih i posvećenih žena kolektiva Femix, koje od 2010. godine sarađuju sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Femix podstiče rad umetnica i pruža im resurse, povezuje umetnice i aktiviste/kinje iz različitih oblasti, bavi se različitim formama edukacije, istražuje, u dijalogu je sa donosiocima odluka i promoviše vrednosti rodne ravnopravnosti i otvorenosti, pridrzavajuci se visokih standarda profesionalnosti, kako bi kulturnu scenu Srbije i regiona učinio pravednijom i dostupnijom svima.

Ovogodišnje izdanje Rok kampa za devojčice podržali su Ambasada SAD u Srbiji, Mama Cash fondacija, Frida fondacija, i Trag fondacija. Projekat su podržali Balkanrock, i Headliner magazin, i Proto radionica.