Na svetu postoji veliki broj neverovatnih mesta koji predstavljaju prave oaze za odmor, avanture i zabavu.

Ali, ove destinacije se izdvajaju svojim prirodnim lepotama, geografskom poožaju, tradiciji i kulturi ili umetničkim vrednostima, zbog čega su vredne pomena....

Bilo da ste ljubitelj primorskih gradova i opuštanja na plaži ili istraživanja grada, sigurni smo da ćete se oduševiti sledećim mestima: 

Oia, Santorini, Grčka

Sva grčka ostrva su neverovatno lepa, ali na samom vrhu grada Oie pruža se jedan od najlepših pogleda na kristalno plavo Egejsko more. 

foto: Profimedia

Japan

Iako je Japan prelep tokom cele godine, prvih nekoliko nedelja proleća kada drvoredi trešanja počinju da cvetaju i krošnje poprime bele i roze tonove, ova zemlja poprima sasvim drugačije naličje, zbog čega je najbolje posetiti je upravo tada.

foto: Profimedia

Bora Bora, Francuska polinezija

Sa tirkiznim lagunama, koralnim reljefima i bungalovima, ovo ostrvo u Južnom Pacifiku predstavlja pravi mali raj na zemlji. 

foto: Profimedia

Tamil Nadu, Indija

Mnogi turisti putuju u severnu Indiju kako bi videli Mughal palate, ali južna savezna država Tamil Nadu je mesto u kome je pronađeno najviše Hindu hramova, uključujući sveti Sri Ranganathaswamy i kompleks Meenakshi hramova, koji je toliko veliki da ga mnogi doživljavaju kao mini grad. 

foto: Profimedia

PageBreak

Torres del Paine National Park, Čile

Ako ste u potrazi za avanturom, oduševićete se Čileom odnosno patagonijskim regionom u kome se nalaze neke od najlepših planina, sa kojih se pruža fascinantan pogled.

foto: Profimedia

Zabranjen grad - Peking, Kina

Sa dobrom pozicioniranošću u centru Pekinga, "Zabranjen grad" je bio carska palata kineskih imperatora čak pet vekova i jedan je od najlepših primeraka drevne kineske arhitekture. 

foto: Profimedia

Amalfi, Italija

Postoji veliki broj prelepih mesta u Italiji, te je teško izabrati samo jedno - ali Amalfi obala sa idiličnim gradovima koji su smešteni i usečeni u brda, predstavlja mesto vredno divljenja, zbog čega se često nalazi u samom vrhu must visit lista.  

foto: Profimedia

Fiordland National Park, Novi Zeland

Svake godine, krajem novembra i početkom devembra, polja svetlo ljubičaste lupine se rascvetaju preko novozelandskog Južnog ostrva. Jedan od najlepših prizora ovog neobičnog cveća možete videti u Fiordland nacionalnom parku, koji predstavlja dom poznatog Milford Sound fjorda.

foto: Profimedia

PageBreak

Bagan, Burma

Ovaj drevni grad u centralnoj Burmi sagrađen je od hiljade budističkih hramova i pagoda. Jedan od najlepših pogleda na Bagan je sa visine - mi preporučujemo da se upustite u letenje balonom, i to u periodu kada zalazi sunce na horizontu. 

foto: Profimedia

Havasu Falls, Arizona

Pre nego što dođete do prelepe plavo-zelene vode koja se nalazi u blizini nacionalnog parka Veliki kanjon, moraćete da se uspinjete oko 15 kilometara. Verujte nam, Havasu Falls su vredne svakog napora. 

foto: Profimedia

Sheikh Zayed Grand džamija, Abu Dhabi

Sa 82 kupole i velikim brojem soba koje mogu da prime 40 000 vernika, Sheikh Zayed Grand Mosque nije samo jedna od najvećih džamija na svetu, već i jedna od najlepših. Osim impozantne veličine, ona poseduje prelepe mozaike sa cvetnim motivima. 

foto: Profimedia

Lisabon, Portugalija

Okružen velikim brojem brda, glavni grad Portugalije nudi pogled na magične delove grada, višespratnice pastelnih boja i šarmantne žute vozove.

foto: Profimedia

PageBreak

Fernando de Noronha, Brazil

Dok ceo svet prepoznaje Rio po Olimpijskim igrama, mnogi nisu upoznati sa pravom lepotom koju Brazil poseduje. Naime, vulkanski arhipelag je poznato mesto koje poseduje fascinante plaže sa belim peskom i kristalnu čistu vodu, u kojoj je razvijen životinjki svet, tako da se tamo mogu pronaći morske kornjače i delfini. 

foto: Profimedia

St. Basil's Cathedral, Moskva, Rusija

Legenda kaže da je nakon konačnog završetka St. Baisl katedrale (u 16. veku), Ivan Grozni oslepeo arhitektu jer nije želeo da on još negde na svetu napravi neku građevinu ovakve lepote.

foto: Profimedia

Cape Town, Južna Afrika

Možda će vam trebati ceo slobodan dan kako biste putovali do Kejptauna, grada koji se nalazi na obali Atlantskog okeana. Ipak, to će vam se isplatiti jer ćete imati priliku da uživate u Table planini i dugačkim, kilometarskim plažama okupanim suncem...

foto: Profimedia

Blue Lagoon, Island

Smeštena u jugozapadu Reykjavika, Blue Lagoona je prepoznatljiva po vrućoj geotermalnom morskoj vodi bogatoj mineralima koji izviru iz zemlje, a koje dobro deluju na kožu. 

foto: Profimedia

PageBreak

Sossusvlei, Namibija

Sossusvlei region se nalazi u Namibiskoj pustinji i predstavlja dom najvših peščanih dina na svetu, koje oduševljavaju svojom veličinom.

foto: Profimedia

Pariz, Francuska

Teško je ne zaljubiti se u grad kao što je Pariz. On se može pohvaliti vrednom arhitekturom, idiličnim gradskim parkovima i ukusnom, tradicionalnom hranom. 

foto: Profimedia

Hawa Mahal, Jaipur, Indija

Dok je Jaipu poznat kao "Rozi grad", zbog boje koja prekriva zgrade, Hawa Mahal, koji se prevodi kao "Palata vetrova", je jedan od najlepših primeraka gradske "ružičaste" arhitekture.

foto: Profimedia

Njujork

Iako je Njujork neverovatno bučan i energičan, pogled sa Manhattana na zalazak sunca će vam pružiti pravo zadovoljstvo, jer ćete priliku da vidite i osetite čudan spoj prirode i urbanizovanog, modernog grada.

Foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija