Države Severne Amerike mogu se pohvaliti zavidnom lepotom, kako poznatim svetskim metropolama, koje su pored moderne arhitekture uspele da sačuvaju i onu autentičnu staru nekoliko stotina godina, koji ovim gradovima daju poseban šarm, tako i nesvakidašnjim prirodnim bogatstvima.

Nacionalni parkovi prostiru sa na površinama od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, a sami gradovi takođe poseduju zavidan broj velikih, prelepih parkova koji u jesen izgledaju bajkovito.

Sve one destinacije koje su u leto pretrpane turistima, tokom jeseni možete doživeti u jednom potpuno drugačijem svetlu.

Američki divlji zapad, najlepši delovi Kalifornije i kraljice juga Džordžije, tokom septembra, oktobra, pa i novembra turistima nude i zanimljiv zabavni program i brojne festivale.

Planina Rašmor

Čuvena stena sa isklesane četiri glave čuvenih američkih predsednika nalazi se na Rushmore planini u blizini grada Keystone u Južnoj Dakoti. Ukoliko želite da posetite mesta koja su od izuzetnog značaja za Ameriku, onda je ovo definitivno jedno njih.

Pored samog značja i monumentalnosti ovog nesvakidašnjeg spomenika, imaćete prilu da uživate u fantastčnoj prirodi koja se nalazi u ovoj regiji. Tokom septembra u blizini planine održava se šetnja čuvenih američkih bizona, koju svake godine posmatraju brojni turisti.

Santa Fe

Glavni grad države Novi Meksiko, koja se nalazi na samom jugu Severne Amerike, predstavlja fantastičan spoj američkog tradicionalnog juga i naravno države sa kojom se graniči: Mekiska. Novi Meksiko se nalazi tik uz Nevada pustinju, a na severoistoku zemlje uzdižu se Organ planine neobične lepote.

Glavni grad čuven je po svojoj autentičnoj arhitekturi, a treba ga posetiti upravo u jesen ukoliko želite da uživate u svoj njegovoj . Smatra se jednim od najživopisnijih u čitavoj Americi. U septembru ovde se odigrava filmski festival, a tokom oktobra pozata "Hot Balloon" fiesta.

San Francisko

Kalifornijska leta, naročito u velikim gradovima, zaista mogu biti sumorna. Izuzetno visoke temperature koje se ne spuštaju nedeljama dane čine teškima.

Zato je jesen savršen period za posetu ovom gradu koji je čuven po mnogo čemu, a možda najviše po svojom neverovatnom spoju modernog i užurbananog grada i onog starog, hipijevskog San Franciska s kraja 70-ih. Toko septembra u ovom gradu održava se festival čokolade, a od tad, pa sve do novembra u toku je čuveni festival džeza.

Nacionalni park Jelouston

Sada kada je većina turista nakon brojnih letnjih tura po parku, konačno spakovala svoje rančeve i gužve više nema, idealno je vreme da posetite jedno od najvećih nacionalnih blaga Amerike. Jelouston se prostire na impozantnoj površini od čitavih 8.983 kvadratna kilometra, koja podrazumevaju bujne šume, dramatične kanjone, alpske reke, tople izvore i gejzire, među kojima se nalazi i jedan od najvećih na svetu, ali i brojne životinjske vrste.

Ovaj fantastični park koji se nalazi čak u tri države: Montani, Vajomingu i Ajdahu, možete posetiti i pomoću organizovanih tura na kojima će vas turistički vodiči sprovesti kroz najlepše i najznačanije delove Jeloustona.

Pogledajte na sledećoj strani preostalih 5 destinacija u Americi >>

PageBreak

Denver

Rocki planine okružuju glavni grad države Kolorado, nalazi se na ušću dveju reka, a sa naadmorskom visinom od 1610 metara nalazi se među bukvalno najvišim gradovima Amerike. Poznat je po određenim delovima grada koji izgledaju isto kao i u 19. Veku kada su nastali, a autentičnost se neguje i danas.

Takođe, ovde kao i u obližnjim gradićima možete osetiti duh pravpg Divljeg zapada, pa čak i doživeti to da popijete viski u nekom od renoviranih salona iz ovog perioda. Ipak, Denver je najpoznatiji po pivu, a tokom jeseni možete posetiti brojne doogađaje koji se održavaju u čast ovog napitka.

Portland

Brojne zlatno-narandžaste krošnje i opalo lišće koje šuška pod nogama na sve strane, jesen kao sa razglednice, to su prizori koji možete videti u glavnom gradu države Mejn tokom ovog godišnjeg doba i u njemu istinski uživati.

Naročito ako odlučite da posetite obližanju Bredburi planinu i okolni park pod vlasništvom države. U oktobru se u ovom gradu održava čuveni festival “Harvest on the harbor” i jednonedeljni festival piva u novembru.

Savana

Ovo je najstariji grad države Džordžija, osnovan je davne 1733. Godine. Poznat je po svom specifičnom šarmu i očuvanoj arhitekturi staroj nekoliko vekova, ali brojnim zelenim površinama i istorijskim građevinama.

S obzirom da se nalazi na jugu Amerike, jesenji dani u savani su uglavnom sunčani i topli, a posetiocima donose i brojne filmske projekcije na otvorenom, kao i festivale, kako filmske, tako i muzičke.

Luisvil

Najveći grad u Kentakiju najpoznatiji je po čuvenom viskiju, čak dve trećine svetskog burbona proizvode se u ovom gradu. Luisvil je u svteu poznat i po tradicionalno derbiju - konjskim trkama koje se održavaju svakog proleća od 1875. godine.

Proleće i jesen, godišnja su doba kada ovaj grad poseti najveći broj turista, jer u njemu se nalaze čak 122 parka, od kojih je najpoznatiji Riva Park smešten na obali reke Ohajo u samom centru grada. Luisvil je posetiocima zanimljiv i zbog specifične arhitekture i fantastične lokalne kuhinje. Čitav septembar posvećen je proslavi proizvodnje nacionalnog pića - burbona.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija