Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najlepših dvoraca Nemačke

Autor majab

Da li je i vaša davnašnja želja da posetite ova praktično nestvarna mesta? Naša jeste, pogledajte zašto.

 Izvor: Foto: Profimedia

Poseta nekom od Nemačkih dvoraca izgleda kao da se nalazite u sred prave bajke – dvorci se obično nalaze na vrhovima visokih planina, a njihove kule i tornjevi kao da dodiruju nebo.

Ova zemlja poznata je po svojim zamkovima, od kojih svaki ima svoju „priču“ koja uključuje vitezove, vladare, ali i ratove.

Ovi zamkovi, prebogati istorijom, restaurirani su, te im je povraćen nekadašnji sjaj, a u pojedinima od njih i dalje žive potomci nekadašnjih vlasnika. U svakom se nalazi i pravo bogotstvo plejade antikviteta, koji uključuju predmete, slike, nameštaj i oružje staro nekoliko vekova.

1. Dvorac Rajhsburg u Kohemu

Zamak Rajsburg u Kohemu je sagradio tadašnji vladajući grof oko 1000. godine, ali je kasnije promenio vlasnika, kad ga je car prodao kako bi platio njegovu sahranu. Gotovo je potpuno uništen u 17. veku kada je francuski kralj Luj XIV napao tu regiju.Ovaj nemački dvorac je restauriran u neogotičkom stilu. Nalazi se na brdu koja gleda na reku Mozel i unutar zamka se nalazi fascinantna kolekcija renesansnog i baroknog nameštaja.

foto: Instagram/monchichiiiii

2. Zamak Mespelbrun

Zamak Mespelbrun je nekada bio obična kuća koju je nepoznati vitez sagradio na vodi u 15. veku. Nalazi se u šumi Špesart, između Frankfurta i Vircburga.Ovaj nemački zamak možda ne poseduje izgled iz bajke poput ostalih poznatih nemačkih dvoraca, ali njegova lepota leži upravo u jednostavnosti i čini ga jednim od najposećenijih zamkova na vodi u Nemačkoj. Naravno, opisuju ga i kao jedan od najlepših dvoraca Evrope. Ovaj dvorac u severnoj Bavarskoj je privatno vlasništvo, ali vlasnici dozvoljavaju ulaz turistima tokom cele godine. Šetnja kroz sam zamak i njegovu okolinu je nezaboravno iskustvo, čak i za one koji ga ne posećuju prvi put.

foto: Instagram/pics4nix

3. Dvorac Vartburg

Dvorac Vartburg je sagrađen u 11. veku, ali postao je poznat tek nekoliko vekova kasnije. Smešten u Ajzenahu, Martin Luter se krio u njemu dok je prevodio Bibliju početkom 16. veka. U 20. veku, Adolf Hitler je insistirao da se sa zamka skine krst i zameni kukastim krstom. Kako je ovo jedan od najočuvanijih srednjovekovnih zamaka u Nemačkoj, posetioci mogu da se popnu na brdo pešice ili da dođu kombijem.

foto: Instagram/pics4nix

4. Lihtenštajnski dvorac

Lihtenštajnski dvorac je jedan od „novijih“ dvoraca u Nemačkoj, sagrađen tek u 19. veku u čast srednjevekovnih vitezova Lihtenštajna. Zamak se nalazi na mestu na kom je se nalazila slična građevina iz 12. veka, ali je srušena dok se sadašnji dvorac gradio. Ponosito stoji na vrhu planine i do njega se može doći samo kamenim mostom koji spaja ovu sa drugom planinom. Smešten u nemačkim Alpima, u blizini Honaua, ovaj zamak sagrađen u neogotskom stilu je poznat po čuvenoj kolekciji starog oružja i oklopa.

foto: Profimedia

5. Šverinski zamak

Šverinski zamak se nalazi na ostrvu u najvećem jezeru u Šverinu, gde je, navodno, sagrađen još u 10. veku. Vekovima je ovaj zamak bio dom mnogih vladara iz dinastije Meklenburg. U 20. veku je u njemu bio smešten fakultet za vaspitače i muzej. Danas je ostao muzej, a dvorac služi i kao skupština savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Posetioci koji se interesuju za paranormalno će svakako poželeti da potraže Petermännchena, duha koji navodno živi tu i pojavljuje se obučen u odeću kakva se nosila u 17. veku. Zamak, sa svojim mnogobrojnim kulama i kupolama, se smatra jednim od najboljih primera stare nemačke arhitekture.

foto: Instagram/julka_lv

Preostalih pet magičnih zamkova pogledajte na sledećoj stranici: 

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity