Iako smo ljubitelji city break tura i posete evropskih gradova koji su nam veoma pristupačni, ponekad volimo da zavirimo u taj dalek, egzotičan svet koji poseduje drugačiju istoriju i kulturu.

Upravo zato, mnogobrojni sajtovi za putovanja svake godine prave listu netipičnih destinacija koje, po njihovoj preporuci, treba posetiti u narednom periodu.

Ove godine ta lista je apsolutno fantastična!

Od Mjanmara do Gruzije, do ostrva Kombodže, pravo je vreme da otkrijete sedam novih destinacija širom sveta... 

Ostrva Kambodže

Ostrva Kambože postaju sve atraktivnija destinacija, za koju se sve češće opredeljuju turisti iz celog sveta. Sa bujnim džunglama, vodopadima, belim peščanim plažama i kristalno plavom vodom, prirodni pejzaži ovih, do skora zaboravljenih, rajskih ostrva ostali su netaknuti.

Upravo time, ona dobijaju sve više na značaju, te predstavljaju idealnu destinaciju za turiste koji vole daleka egzotična putovanja, poput Tajlanda. 

Foto: Instagram / sammywegs

Ostrvo Vega u Norveškoj

Sa brojnim ekološkim gradovima, veoma inventivnom kuhinjom i izobiljom umetničkih galerija, Norveška će vam pružiti radost, koja se pre svega odnosi na skandinavski način života. Posebno ako krenete na Vega ostrvo- divlji arhipelag koji se nalazi u blizini obale Norveške.

Iako možete veoma jednostavno da dođete do njega kolima, imajte u vidu da je ostrvo najbolje upoznati pešice, brodom ili biciklom. To je jedinstvena prilika da prođete kroz guste šume, posetite plaže i vidite kolibe ribolovaca koji će vas više nego srdačno dočekati.

Foto: Instagram / luckaprcka

Kjoto

Japan je zemlja koja se može pohvaliti raznolikostima - od ostrva koje karakterišu razne vrste belog peska i snežnih vrhova koji posećuju alpinisti širom sveta, pa sve do gustih šuma sa stazama za pešačenje i urbanih gradova sa oblakoderima.

Zato prosto morate da posetite Zemlju izlazećeg sunca.

Foto: Instagram / blue_mango_jp

Kjoto se smatra mestom koje bi trebalo prvo da vidite i doživite, prvenstveno jer je ovaj grad najveći kulturni centar Japana. Bivša carska prestonica Japana pored drevnih hramova i prirode koju mahom čine trešnjino drvo, šume bambusa i zen bašte, je podjednako poznata po gastro specijalitetima. Upravo zbog toga sve više posetilaca hrle tamo, te je sada pravo vreme da posetite Kjoto. 

Bolivija

Sa Andima na zapadu, Amazonom na samom vrhu, i "živom" prestonicom, Bolivija je mesto iz vašeg snova.

Zasićena bojama i blagosljovljena pejzažima koji ostavljaju bez daha, veoma brzo je postala popularno mesto za ljubitelje prirode, kao i zbog beskrajnih pustinja soli, safirno plavih jezera i vuklanskih vrhova na kojima se nalaze barokne crkve i šarmantna sela.

Ova zemlja ima sve što posetilac može da poželi, što je čini jednom od najaktuelnijih destinacija za 2017. 

Foto: Instagram / explorebolivia

PageBreak

Njufaundlend u Kanadi 

Smešten na istočnoj obali Kande, Njufaundlend poseduje prirodne lepote, koje posebno privlače ljubitelje prirode. Na ovom ostrvu, koje je pod zaštitom Unescove kulturne baštine, nalaze se mala ribarska sela sa tajgama, ledeni vrhovi i beskrajne divlje plaže.

Na vrhu Njufaundlenda se nalazi veliki nacionalni park u kome obitavaju crni medvedi, irvasi i retke vrste ptica kao što je merlin, te ovo mesto predstavlja idealnu destinaciju koja će vam pružiti pravi kontakt sa prirodom. 

Foto: Instagram / tsoykavlad

Gruzija

Sa spektakularnim selima i prestonicom Tbilisi, Gruzija se nalazi na mnogobrojnim listama najpopularnijih destinacija za 2017. godinu.

Pored dobro poznate ljubaznosti lokalnog stanovništva, Gruzija ima fantastična prirodna blaga: bujna zelena sela, uzvišene planine pored Puta svile i šarmantne vinograde. Sa bogatim kulturnim i arhitektonskim blagom- od pećina do umetničkih dela Niko Pirsmanija, ova zemlja ima mnogo toga da ponudi turistima. 

Foto: Instagram / exploregeorgia

Mjanmar

Dugo odsečen od modernog sveta, Mjanmar (nekadašnja Burma) je od nedavno postao jedna od najpoželjnijih destinacija koja oduševljava svojom bogatom istorijom, i netaknutim prirodnim okruženjem.

Drevni hramovi, istorijska mesta i neverovatni pejzaži, samo su deo ponude ove egzotične države. Ne propustite da posetite Pagoda Švedagon u Rangunu ili veličanstveni region Hpa-An i njene palmom prekrivene plaže. 

Foto: Instagram / travelchameleons

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/