Poslednjih godina zemlja sa najzapadnijom tačkom u Evropi doživela je planetarni uspeh.

Ide joj u prilog sve - prostrane plaže, magična plava boja okeana, savršena klima, raznolika priroda, gastronomija za koju se prognozira da će nadmašiti Francusku. Takođe i nacionali plan na kom se radilo decenijama.

Iako za Lisabon i Porto važi da su u vrhu najposećenijih gradova u Evorpi, ovog puta ustremisli smo se ka odmoru, ka okeanu, lenčarenju po plažama, i uživanjima vam gradske vreve. Ostajemo u Portugalu, ali putujemo ka južnim granicama... 

Pričaćemo o Algarveu, po mišljenju Insta-inflensera najlepšem delu za uživanje u Portugalu. To je najjužniji region ove zemlje, a najveći grad je Faro. Zanimljivo, ime potiče od arapske reči "al garb" što znači zapad... 

Algarve odlikuju sjajna nova mesta duž obale, restorani sa Michelinovom zvezdicom i sjajna "morska" priroda koja je u rangu po lepoti sa Sen Tropeom i Majorkom. Glavi aduti su sigurno veličanstvene plaže kojih ima oko 150. Mnoge se graniče sa stenama, pećinama i stvaraju ekstra foto efekat. Plaža Da Amoreira odlična je za surfere zahvaljujući visokim talasima, a plaže u Lagoji su najpopularnije među turistima. 

Uživaćete u čarima koje je priroda ostavila zemlji, jer u ovom potezu nema turističkih morskih atrakcija. Tu su stene, kamenje, pesak i beskrajne plave površine. 

Atlanska obala nije jedino mesto na kojoj možete da uživate - tu je i park prirode Ria Formosa koji sa svojim lagunama, ostrvima, močvarama i životinjama je izuzetan za ljubitelje avanture, pešačenja i otkrivanja divljih životinja. 

Kada budete uživali u jelima počećete tako što ćete umakati domaći hleb sa hrskavom korom u maslinovo ulje. Zatim ćete preći na specijalitete sa morskim plodovima - školjke sa belim lukom, sveža riba tek upecana, hobotnice na žaru. Ako uspete rezervišite svoje mesto u jednom od dva restorana Casa do Polvo Tasquinha i Polvo & Companhia koji su locirani u "glavnom gradu hobotnice" - Santa Luziji. 

Sa tri hiljade sunčanih sati svake godine i hladnom okeanskom vodom, ne čudi nas što su Portimao, Lagos, Tavira, Oljao kao i već spomenuti Faro veoma popularni. Tome dodajte i koju čašu vina, jer 300 od 350 sorti grožđa raste u Portugalu, a vrsta Negra Mole grožđe uspeva na jugu dajući pitka, nežna vina. 

Zato ako ste hedonista, ljubitelj dugog ispijanja vina na terasama koje gledaju na okean, uskune klope i neotkrvene prirode, onda svoj kofer polako pakujte i pravac jug Portugalije...

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/