Na Starom Kontinentu nekima je baš dobro. Ne samo što žive u lepim gradovima prepunim svega, već su ti gradovi i među najjeftinijima u Evropi.

U istraživanje je uključena jedna vrlo bitna stavka, ona o prosečnim platama i zaradama u tim gradovima. Naravno, uključene su i cene namirnica, restorana, stanovanja, transporta, ali naravno, prema prosečnim platama.

Krećemo od poslednjeg mesta...

6. Lisabon

Iako plate ovde nisu nešto visoke, istraživanje je pokazalo da isto tako, visoke nisu ni cene. Prestonica Portugala je predivna, prepuna bogate istorije, večno osunčana, tako da je sve u svemu, znajući i za troškove, jedno od najboljih mesta za život.

5. Atina

Jeste, Grčka je poslednjih godina u ogromnoj ekonomskoj krizi, ugasilo se mnogo radnih mesta i ne živi se dobro kao pre desetak godina. Ali, ako imate solidan posao, Atina je prilično povoljno mesto za život.

foto: Shutterstock

4. Talin

Glavni grad Estonije često se nalazi na popisu najboljih turističkih skrivenih atrakcija. Naime, arhitektonski je predivan, a bitna je stvar da život u njemu nije uopšte skup. Plus, recimo da su prosečne plate ovde u stalnom porastu.

foto: Shutterstock

3. Solun

Ha, opet Grčka! Drugi grad po veličini u državi nalazi se na moru, a s obzirom da se radi o velikoj luci, postoje i dobre šanse za zaposlenje. Takođe, Solun je i značajno turističko središte zahvaljujući brojnim muzejima i istorijskim spomenicima.

foto: Shutterstock

2. Porto

U drugom portugalskom gradu po veličini uživaćete u istoimenom jakom vinu i pogledati dobru fudbalsku utakmicu. Grad se posebno diči jakom gastronomskom scenom, a posebni delikatesi su riblji specijaliteti. U okolini grada nalaze se i mnogobrojne plaže, pa Porto stvarno izgleda kao mesto poželjno za život.

foto: Shutterstock

1. Tartu

Prvo mesto zauzima najveći univerzitetski centar Estonije, grad Tartu. S nešto više od 100 hiljada stanovnika smatra se intelektualnom prestonicom zemlje. Gradom su nekada vladali Poljaci, Šveđani, Sovjeti, ali od 1991. i estonske nezavisnosti grad se neprestano doteruje i obnavlja tako da ako ga posetite, nema šanse da se u njega ne zaljubite.

foto: Shutterstock

izvor: Punkufer.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/