Godišnji odmor može da nam predstavlja pravi izazov - naravno, ne samo zbog destinacije na koju smo se ustremili, već zbog osoba sa kojima ćemo ga provesti. 

Jer, hteli ne hteli moramo da pravimo kompromis te da odstupimo od sopstvenih želja ukoliko ne žele da nas optuže kako smo "party brejker".

Prisetite se na trenutak poslednjeg odmora koje ste proveli u društvu i kako su vam sigurno tada kroz glavu prošla pitanja tipa "koliko vremena smo proveli za ručkom, umesto da smo veslali, hotel je fensi za moj ukus, a meni nije ni bitno gde sam samo da je plaža ili zašto stalno menjamo plaže, ne mogu da se odmorim ako ću svaki dan da budem u pokretu ".

Ekspert za putovanja Gavin Murray smatra da postoji drugačiji načini da provedemo letovanje ili zimovanje - bez kompromisa, sa svojim rasporedom i planiranim vremenom - u solo režiji!

Gavin navodi 5 dobrih razloga da odemo sami na odmor, a evo i koji su...

1. Uplovite u nove kulture

Kada istražujemo novu destinaciju, nema većeg zadovoljstva da iskoristimo svaku priliku i "uronimo" u novo uzbudljivo okruženje. Iz Gavinovog iskustva, ako na ovakvim istraživanjim povedete poznato lice, putovanje će vam se učiniti "kućnim", možda i već viđenim. Zato, bez saputnika veću su šanse da ćete upotunosti osetiti kulturu i uživati u sebi bez krivice. 

2. Kontrola putovanja

Kada putujemo u grupi, moramo da zadovoljimo potrebe i ostalih ljudi. Svi imamo različite ciljeve - šta želimo da postignemo na letovanju, da li putujemo iz zabave ili odmora, da li su nam prioriteti vezani za opuštanje i sl. U vlastitoj režiji put vam se može učiniti ugodnijim, a iskustvo zaista veliko i možete da se opustite jer nećeti brinuti o potrebama grupe. 

3. Privatnost

Jedinstvena je prilika da nedelju, dve iskoristimo samo za sebe i zato privatnost na letovanju može da bude neprocenljiva! Omogućava nam da uradimo upravo ono što želimo s vremenom i mestom u kom se nalazimo. Prilika da u potpunosti osetimo mir, tišinu...

4. Družite se

Ako rešite sami da putujete, imate jedinstvenu priliku da upoznate lokalne meštane, popričate i razmenite iskustva sa turistima, upoznate nove ljude. Ako biste išli u paru, ovakve prilike su ređe - možda ćete biti pozvani na neko skriveno mesto ili plažu, koncert lokalnog benda zato, iskoristite vreme za druženje i prepiustite se. 

5. Putničke ambicije

Uobičajeno je da ljudi odlažu svoje ambicije zbog drugih osoba - drugim rečima, nismo otišli u Meksiko, jer naš partner ne voli da putuje - ali ako putujemo sami stavljamo svoje ambicije i obaveze u prvi plan. U svakom slučaju, biće nam drago i imaćemo divne uspomene. 

Ako putujete sami, jedna od bitnih stvari je bezbednost, jer samostalno putovanje zahteva i određenju dodatnu opreznost u pogledu lične sigurnosti, a glavni saveti za održavanje sigurnosti su: 

- oblačite se lagano, bez skupocenog nakita

- držite dragocenosti na sigurnom mestu

- birajte hotel ili hostel u bezbednim i dobro osvetljenim delovima mesta

- istražite destinaciju na Internetu

- obavestite porodicu ili prijatelje grubim planom putovanja 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/