Trešnjin cvet jedan je od simbola japanske kulture i predstavlja lepotu, buđenje i prolaznost. Cvetanje trešnjinog cveta koje se upravo događa širom Japana nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Čak naprotiv, ono toliko obuzme posmatrača koji ima osećaj da je zakoračio u neki paralelni univerzum u kom postoji samo jedno godišnje doba: magično proleće. 

Ovaj rozikasti cvet, koga Japanci zovu sakura kada cveta označava vrhunac japanskog kalendara i početak proleća.

Prelepi prizori rascvetale trešnje izmame ljudi da izađu napolje i uživaju u nesvakidašnjeim scenama, u hanami - japanskoj tradiciji posmatranja procvetalih pupoljaka. 

Nekada davno, gledanje u behar je imalo religioznu notu, jer se smatralo da biljke imaju duh i drveće se posebno poštovalo zbog dugovečnosti i istrajnosti. Simbolizam nežnog cveta povezan je sa lepotom žene, kao i sa životom samuraja koji je upečatljiv, ali kratak. 

Danas u Japanu sakura se poklapa sa početkom školovanja, pa se žargonski često koriste izrazi "trešnja je procvetala" ili "trešnja je opala", zavisno od prolaznosti na prijemnom ispitu. 

U nastavku pogledajte prelepe fotografije behara širom Japana: 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/