Maroko se nalazi na severozapadu Afrike. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, dok na severu ga zapljuskuju obale Sredozemnog mora. Prvi "komšija" na istoku mu je Alžir, a na jugu Mauritanija.

Zanimljiva država se može pohvaliti sa mediteranskom klimom na obalama, dok je klima u unutrašnjosti zemlje prilično drugačija - zime su veoma oštre, a leta vrela.

Za Maroko čije ime potiče od imena bivše prestonice Marakeš (znači "Božja zemlja" na berberskom jeziku) važi da je zemlja začina, kamila, boja, ljubaznih ljudi, neverovatnih predela i nesvakidašnje prirode - ovde možete u istom vidnom polju da vidite palme na vetru i snežne vrhove planine Atlas. 

Svetski putnik i videograf Kevin Richberg preneo nam je svoja iskustva o divnom Maroku i preporučio koja mesta i gradove moramo da vidimo kada budemo posetili ovu arapsku zemlju:

Meknes

Grad u severnom delu države, u podnožju planine Atlas, nekada je bio prestonica Maroka, a zajedno uz Fes, Marakeš i Rabat jedan je od četiri "kraljevska grada".

Ime je dobio po berberskom plemenu Miknasa, a stari grad koji čini Medina, nalazi se na popisu mesta svetske baštine UNESCO-a. Okolinu grada krase masline, a posebno gostoprimnstvo veliča Meknes - na svakom koraku se služi čaj od nane, nude se marokanske đakonije, narod je veoma nasmejan, priseća se Kevin.

Richberg preporučuje da u ovom gradu obavezno dočekamo zalazak sunca i da Meknes bude prvi grad za upoznavanje marokanske kulture življenja. 

Fes 

Treći po veličini grad u Maroku, takođe se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a. U Fesu se nalazi najstariji aktivni univerzitet na svetu, koji je osnovan  859. godine - Al Karauin. Nalik Meknesu i sam Fes kojim su vladale dinastije Idrizidi, Merinidi i Alavidi takođe je bio u nekoliko navrata prestonica Maroka, zadnji put 1912.

Fes ima veoma složene ulice, nalik lavirintima, koje su bogate poslastičarnicama autentičnih marokanskih slatkiša. U ovim ulicama, ljudi se često izgube, ali lokalci su radi da pokažu put do prve agencije ili hotela. Zaštitni znak Fesa je intenzivno plava keramika koja se ovde proizvodi.

Merzuga

Malo marokansko selo na jugu Maroka prvenstveno je poznato po neobičnim peskovitim formama Sahare, dok nudi sve što je potrebno za potpuni doživljaj berberskog života u velikoj pustinji.

Merzuga se nalazi 50 kilometara od alžirske granice, a većina posetilaca ne propušta priliku da uz pomoć kamila, vidi moćno prostranstvo pustinje i neverovatne zalaske sunca, uz obavezne pauze u oazama gde se sluša autentična berberska muzika. Pored hotela, tu je i opcija da noć provedete napolju u obezbeđenim i komfornim kampovima.

Uarsasat

Quarzazate (Vrata pustinje na berberskom), odnosno Uarsasat je grad i glavni grad provincije Quarzazate u regiji Souss-Massa-Draa u Maroku. Sam grad se nalazi na visini od 1.160 metara, dok je na jugu grada pustinja. Sam grad nastanjuju Berberi koji su zaslužni za njegovu jedinstvenu arhitekturu.

Sam Uarsasat predstavlja turističku atrakciju jer je većina filmskih scena sa pustinjom snimljena upravo ovde.  Između ostalog Cleopatra, Kingdom of Heaven, Sahara, Lawrence of Arabia, pa čak i Game of Thrones.

Zanimljivo da u hotelu Dar Chama najviše odsedaju poznate zvezde, a kroz ove predele možete da se upoznate sa istorijom keramike koju neguje ovo podnevlja. 

Marakeš

Poslednji ali možda najbitniji za prvu posetu Maroku je prelepi Marakeš. Kralj marokanskog turizma, predstavlja spoj modernih tendecija i tradicije. Nezaobilazna je poseta trgu Džama el-Fna, gde ćete videti akrobate, čuti zvuke kastanjeta, posetite pijace ali i gledati uživo ples kobre.

Koliko je ovaj grad živopisan i inpirativan, govori činjenica da je čuveni kreator Yves Saint Laurent često ovde boravio da bi oduševljen živopisnim vajbom ovog nesvakidašnjeg grada kupio u Marakešu vilu u kojoj se danas posle njegove smrti nalazi muzej. 

Priredila: Marija Mićanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/