Arhitekte su uvek bile inspirisane prirodom, a dokazi njenog uticaja se mogu posmatrati tokom vekova, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Franka Lloyda Wrighta u XX veku,  piše National geographic.

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čoveka s prirodom u sledećim građevinama: 

Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)

Ovaj stadion je osmislila švajcarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine, a i pre završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnezdo. 

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrisani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima. Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin zimskih Olimpijskih igara.

Lotosov hram , Nju Delhi (Indija)

Inspirisan oblikom cveta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mermernih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može da primi 2.500 ljudi.

Atomijum, Brisel (Belgija)

Ova zgrada je prvobitno izgrađena za Svetsku izložbu 1958. godine ili Espo 85. Atomijum je visok 102 metra i karakterišu ga devet međusobno povezanih sfera od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata. 

Most Heliks (Singapur)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umetnosti i nauke i baštama u zalivu. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cevaste strukture od nerđajućeg čelika povezuju dve različite spirale sa palubom mosta.

Na sledećoj strani pročitajte nastavak >>

PageBreak

Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.  Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Peta Blomma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine. Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu. 

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

Izvor: National geographic

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/