Sicilija je oduvek bila interesantna destinacija turistima širom sveta, međutim domaći turisti se nisu tako često odlučivali za letovanje na Siciliji i uopšte put ka ovoj destinaciji. Međutim, sve se menja pa i aspiracije turista i želje za letovanje.

Sicilija je centralno ostrvo u Sredozemlju, a može se reći čak i sam centar Sredozemlja i ključno ostrvo Sredozemnog mora. Kao takva je oduvek primamljiva turistička destinacija za letovanje na Mediteranu, ali najpre je bila primamljiva strateška tačka i meta brojnih osvajača.

Iz tog razloga kompleks različitih uticaja od strane Grka, Romana, Arapa, Normana i drugih, učinio je da kultura Sicilije danas bude tako raznolika a opet unikatna, što možete osetiti na svakom „ćošku“ ostrva, pogotovo ako se odlučite da posetite unutrašnjost.

Upravo zato, ukoliko se odlučite da provedete leto tamo, posetite najlepše plaže Sicilije i kupate se na nekom od čak tri mora koja je okružuju, izdvojite nekoliko dana da vidite prirodne lepote Sicilije i kulturno istorijske znamenitosti na Siciliji kojih zaista ima mnogo i svugde. 

Na sledećoj strani pogledajte listu mesta, prirodnih fenomena ili oblasti koje morate posetiti tokom boravka na Siciliji:

PageBreak

Istorijski grad Erice

Erice je istorijski gradić na Siciliji i naselje koje savršeno opisuje pređašnje pomenuti miks kultura na Siciliji koji se ovde susretao kroz duge vekove i milenijume otkad je ljudi na Siciliji. Spada u najveće atrakcije Sicilije, kao mesto sa nekoliko zamkova, hramova i tvrđava u oblasti Trapani na krajnjem zapadu.

Najveće atrakcije u mestu Erice su definitivno Castello di Venere, sagrađen od strane Normana u 12. veku na steni planine Erice, na mestu gde se nalazio Venerin hram. Ispod nje se nalazi i tvrđava Pepoli, sazidana na impozantnom mestu, s obzirom da se nalazi na uskoj steni koja se gotovo vertikalno uzdiže iznad mora. Pored starog grada Erice, odlična ideja bi bilo nešto južnije spuštanje niz obalu ka gradu Marsala.

Oblast Agriđento na jugu Sicilije

Nakon što ste se spustili kroz mesto Marsala gde se proizvodi svetski poznato desertno vino Marsala, duž obale Sicilije, na južnoj strani nailazi se na oblast Agriđento koja se još naziva i “dolina hramova” na Siciliji.

Agriđento je ogromno arheološko nalazište na Siciliji, okruženo stablima masline i badema u kom se nalaze antički grčki hramovi, uključujuči i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle čitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama uopšte.

Vulkan Etna

Ne treba puno trošiti reči da se objasni da je Etna zaista pravi spomenik prirode i vulkanski div koji se sa svojih 3320 metara izdiže iznad nivoa mora i odlučno posmatra celokupnu Siciliju. Etna je poslednji živi vulkan u Evropi, te je kao takav izuzetno opasan, ali u isto vreme pruža izuzetno plodno vulkansko zemljište na čijoj plodnosti i počiva glavna privredna grana Sicilije pored turizma, poljoprivreda.

Postoje različiti izleti na Siciliji koje obezbeđuju turističke agencije koje nude aranžmane za letovanje na Siciliji i preporuka je da iskoristite priliku da posetite vulkan Etnu, jer je to zaista potpuno drugačije iskustvo od svega što ste do sada imali priliku da “probate”.

Palermo i Monreale

Palermo je destinacija koja se podrazumeva ako letujete na Siciliji i želite kratak predah koji kupanje i plaže na Tirenskom moru iziskuju. Međutim, ono što se ne sme propustiti u Palermu, jeste upravo Monreale, verovatno najpoznatija katedrala na Siciliji koja potiče iz 12. veka p.n.e. i koja je više puta menjala svoju namenu, u zavisnosti od toga u čije je ruke nakon osvajanja Sicilije zapala. Zato najviše odiše normanskim stilom uz prepoznatljivi arapski stil i vizantijske elemente.

Sirakuza

Bilo da ste učili u školi bitno da imate neko znanje opšte kulture, Sirakuza je odavno poznat grad. Predstavljala je glavni i najveći polis antičke Grčke, čije starije delove grada danas krasi klasičan barok, na čelu sa velelepnom Katedralom u Sirakuzi, sagrađenom na temeljima starogrčkog hrama koji je bio posvećen boginji Atini. U Sirakuzi možete naići i na druge značajne arheološke lokalitete kao što su ostaci Apolonovog hrama, ali i uopšte prelepu gradnju ovog mesta.

Previše je onoga što treba videti na Siciliji, zato je izuzetno teško sastaviti listu tih lokacija, zato uz pomenute lokacije na Siciliji, definitivno moramo pomenuti i Kataniju, selo Corleone, grad Raguzu ali i plaže na Siciliji kao što su Mondelo, San Vito lo Capo, Čefalu. 

Izvor: Turizam i putovanja

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/