Dvadesete su godine kada najviše planiramo i kada entuzijazam najviše dolazi do izražaja.

Još uvek smo željni istraživanja, a i fokusirani smo najviše na sebe. 

U tridestim životni događaji nam sami nametnu nešto drugačiji smer, hteli mi to ili ne. Zato i ne čudi zašto je toliko puta jednostavnije zaputiti se u avanturu života upravo tokom dvadesetih. 

Ponekad čak nije ni važno radi li se o romantičnom, solo putovanju ili uzbudljivoj avanturi sa prijateljima. U dvadesetima je sve dozvoljeno i sve je tako privlačno.

Sigurno ste uočili da je planiranje putovanja i događaja koje želite proživeti sasvim uobičajen deo svakodnevne rutine. Razgovori s prijateljima i pretraživanje interneta, nekako uvek tako završe - na osmišljavanju najlepših trenutaka i novih izazova.

Kako biste svoju wish listu upotpunili zanimljivostima koje se ne propuštaju u dvadesetima, izdvojili smo za vas mesta koja bi bilo odlično posetiti već u ovoj godini.

Kupajte se u Budimpešti

Mađarskom glavnom gradu ne nedostaje zanimljivosti - od predivnih mostova do zapanjujućeg dvorca Budin.

Ipak, Budimpešta je možda najpoznatija po svojim termalnim kupkama. Grad je dom za više od 125 termalnih kupališta, od svetski poznatih kupki Szechenyi do luksuznih kupki Gellert. Sve su to veličanstvena mesta za opuštanje koja ne smete propustiti tokom posete Pešti. 

Krstarenje Senom

Kako bi uopšte postojala savršena wish lista bez Pariza?

Nikako, odgovor je baš nikako. U nekom trenutku u svojim bučnim dvadesetim godinama, svakako posetite francusku prestonicu i provozajte se rekom Senom, divite se svemu od Ajfelove kule do šljašteće kupole velelepnog Les Invalidesa.

(10 razloga zbog kojih želimo da posetimo Švajcarsku)

Doživite polarnu svetlost na Islandu

Iako auroru borealis možete videti iz brojnih severnih zemalja, postoji nešto posebno čarobno u gledanju plesova Severnih svetala na Islandu.

Ako zaista želite sebe da počastite, rezervišite boravak u hotelu Ion Adventure i uživajte u baru Northern Lights. Svetlost je najjača od kraja novembra do februara, te budite sigurni da boravak rezervišete tokom ovih zimskih meseci.

Doživite Krakov

Grad bogat kulturom, zanimljivim koloritom i jeftinim pivom, Krakov u Poljskoj, savršeno je odredište za sve putnike u dvadesetim godinama. Istražite podzemni svet rudnika soli Wieliczka danju, a potom ukusnom poljskom večerom sa čuvenom testeninom - pierogi. Biće to posebno iskustvo za pamćenje.

Proslavite Midsummer u Švedskoj

Svake godine na Midsummer’s Eve, gradovi širom Švedske slave letnju ravnodnevnicu tako što na glave stavaljaju cvetne krune (ili krans, tradicionalno povezane sa dobrim zdravljem), ugošćujući plesače pa čak i paleći vatru tu i tamo. Ovo je čarobna prilika za doživeti Švedsku na tako jedan potpuno drugačiji i veseo način.

Otkrijte lepote Provanse

Postoji li išta više terapeutski od gledanja (i upijanja mirisa) beskrajnih polja lavande?  I nema apsolutno boljeg mjesta za to nego u francuskoj regiji Provansi.

Provansa  je međutim i dom predivnim gradovima od Aix-en-Provence do Arlesa, i usputnih, neizostavnih zapanjujućih polja lavande. Ovo je savršeno putovanje za one lenj dane leta, od kraja juna do početka avgusta (kada je i vrhunac sezone lavande).

(20 stvari koje niste znali o najvećoj zemlji na svetu)

Pešačite stazama kralja Arthura u Edinburgu

Ove staze ime su dobile po legendarnom kralju (onom koji je izvukao mač iz kamena), a Arthurovo sedište je uspavani vulkan koji sedi na vrhu grada glavnog grada Škotske. Edinburg ima mnogo za ponuditi svakom putniku u dvadesetim godinama - od šarmantnih dvoraca do “rodnog mesta Harryja Pottera” - planinarenje po Arthur’s Seatu jedna je od najlepših atrakcija, i možda najzahtevnijih načina da provedete poslepodne u ovom gradu. Ako ne zbog pogleda, onda zbog osećaja postizanja cilja, zbog čega ćete se na samom vrhu osećati baš kao kralj, možda ne Arthur, ali svakako kralj.

Doživite Amsterdam u sezoni lala

Amsterdam je grad koji bi svako trebao da poseti u nekom trenutku. A s obzirom na ponudu, kao što je na primer neverovatno muzejsko iskustvo (od kuće Anne Frank do muzeja Vincenta van Gogha), živahnih kafeterija i vožnji čamcima duž brojnih isprepletenih kanala, ali i uzbudljivog noćnog života - ovo je grad za koji će vam trebati dosta energije.

Pitate se kada posetiti šarmantnu holandsku prestonicu?

Sasvim je izvesno da bi kartu trebalo da rezervišete tokom sezone lala, od kraja marta do početka maja. Utoliko bolje ako planirate svoj odmor na King’s Day (27. aprila) kada je apsolutna euforija na ulicama zbog obeležavanja rođendana kralja Willema-Aleksandra.

Uživajte u najboljem pivu u Dablinu

Temple Bar u Dublinu je verojatno najveće mesto na svetu gde se uživa u  “čašicama” kultnog Guinnessa. Legendarni pub i njegova okolina neprestano su živahni  i savršeni za uživanje u piću bez obzira na doba dana.

Da li je ovo to turističko odredište? Apsolutno. Ali to je takođe sjajno mesto za doživeti upravo u dvadesetim godinama.

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/