Dergano, naselje na severu Milana, nekada je bilo seosko selo, koje je Napoleonova vlada prisvojila aneksom Milanu 1808. godine. Kasnije, 1868. grupisano je sa Affori, još jednim ruralnim područjem, koje je tada bilo ujedinjeno sa Milanom 1923. godine.

Danas, Dergano održava istu atmosferu malog grada sa centralnim trgom i bogatom platformom kulturnih i komercijalnih aktivnosti.

(Engleske nema u top 10, ali zato jedna bivša YU zemlja jeste: Ove države imaju na svetu ubedljivo najbolji kvalitet života za žene)

Smešten na samo par koraka od Bovise i Politecnico di Milano, područje je prožeto kulturom dizajna, prepuno industrijskih prostora u koje su se uselili mladi kreativci.

Sada, po prvi put ikada, područje će takođe učestvovati u Milanskoj nedelji dizajna.

(U susret Milan Design Weeku: Vodič kroz barove i restorane Milana)

U nastavku vas upoznajemo sa znamenitostima ovog dizajnerskog mesta Milana.

Istorijska arhitektura Dergana

Armena films

U pitanju je park u kojem je nekada bio filmski studio Milana, poznat pod imenom Armena films. 

Muzej Branca 

Kompleks od 23.000 kvadratnih metara, raspoređen oko centralnog dvorišta, predstavlja tipičan primer lombardijske arhitektonske tradicije u 20. veku. Na ovom mestu je postojala destilerija Fratelli Branca Distillery. Ovde svaki posetilac može da vidi kako se radilo u laboratorijama, pogleda staje sa konjima za prevoz buradi i sanduka, stolarsku radionicu u kojoj su nastajale bačve, skladište začina i bilja, ali i kafeteriju i barove gde su se radnici opuštali nakon posla.

Restorani i barovi Dergana

Rob de Matt

Mamusca

Bistro, cafe, bookstore i shop u jednom? Omiljeno mesto lokalaca!

Dizajn i arhitektura Dergana

Ctrlzak

Ovo je studio koji su osnovali Katia Meneghini i Thanos Zakopoulos. Njihov rad je raskrsnica između umetnosti i dizajna, stalno istražujući tradiciju i kulturni kontekst zamišljajući hibridnu budućnost, odbacivanjem unapred definisanih etiketa u korist bogato kontaminiranih kontrasta.

Forostudio

Salvatore Ponzo, Claudia Oldani, Fabio Romenici, Alessandro Pennesi i Giuseppe Ponzo čine grupu grafičkih dizajnera, dizajnera enterijera, fotografa i arhitekta koji stoje iza studia Foro, čija su vrata otvorena od 2014. godine.

Tekst: Elle Decor

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/