Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od zmajeva do sirena: Najzanimljivije legende o nastanku evropskih gradova

Mnogi veliki gradovi počivaju na neverovatnim legendama o svom nastanku. Mitovi, legende, neverovatne priče, kao i njihovi junaci igraju bitnu ulogu u istoriji gradova, što je posebno karakteristično za Evropu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Evo i liste od 10 najboljih priča koje se vezuju za nastanak gradova.

Rim i priča o Romulu i Remu

Jedna svakako od najčuvenijih je verovatno i legenda o nastanku večnog Rima. Po njoj grad su osnovala braća Romul i Rem, deca sveštenice Ree Silvije i boga rata-Marsa. Kada su blizanci rođeni, njihov rođak je naredio da budu bačeni u reku Tibar, kako bi se utopili. Odočajd je pronašla vučica i dojila ih sve dok ih nije pronašao pastir koji je preuzeo na sebe da ih odgaja. Kada su porasli, dečaci su odlučili da sagrade grad, ali se nisu usaglasili i gde. Romul je bio ljut na svog brata, toliko da ga je u napadu mržnje ubio a grad koji je sagradio nazvao svojim imenom. 

Krakov i zmaj

Legenda o Krakovu inspirisana je zmajem. Nekada davno, bez ikakve naznake da će Krakov postati veliki grad, postojalo je malo naselje u blizini reke Visle. Pored nje nalazilo se brdo Vavel, a u njemu pećina u kojoj je po legendi živeo zmaj.  Taj isti zmaj napadao je konstantno selo sve dok se heroj po imenu Krak nije pojavio. Hrabar junak ubio je zmaja  tako što ga je nahranio životinjama ispunjenim sumporom i na taj način spasao naselje. Posle toga, Krak je postao vladar tog istog nasilja koje je kasnije nazvano po njemu.

(Svetske destinacije sa rokom trajanja: Šest mesta koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od nestanka)

Antverpen i div

Najveća luka u Belgiji nastala je po neobičnoj legendi vezanoj za divove. Prema njoj reka Selda, koja protiče kroz grad, bila je pod kontrolom diva Antigona koji je tražio danak od svakoga ko bi poželeo da je pređe. Oni koji nisu želeli da plate, bili su surovo kažnjavani tako što im je šaka bila odsečena. Ovako je bilo sve dok se nije pojavio dugo očekivani heroj po imenu Silvijus Brabo. On je hrabro oborio diva i odsekao mu šaku. Nakon toga je izgrađen grad po imenu Antverpen.

Ljubljana i čudovište

Legenda je zasnovana na grčkoj mitologoji, tačnije na Jasonu i zlatnom runu. Kada je on zajedno sa arnautima ukrao zlatno runo, cela trupa je pobegla  brodom Argom preko mora i reka da bi se konačno zaustavila na velikom jezeru. Tu su pronašli mirno mesto za odmaranje i dobar prostor za ostavljanje broda lokalnim meštanima. Vremenom su izgradili selo blizu reke Ljubljanice. Jezero je bilo i stanište za aždaju koju je Jason ubio pre povratka u Grčku. Na tom mestu kasnije je osnovana Ljubljana. 

(Raj na zemlji: Sedam veličanstvenih ostrva Mediterana)

Viljnus i i čelični vuk

Viljnus prati duga istorija koja počinje legendom o čelicnom vuku. Nekada davno veliki vojvoda Litvanije - Gedimina, otišao je u lov i kako se smračilo, ostao je u šumi da prespava. Dok je spavao, sanjao je džinovskog vuka od čelika kako na brdu zavija jačinom čopora.  Ujutru mu je sveštenik rastumačio san: čelicni vuk simbol je nastanka jednog snažnog grada, a zavijanje je značilo da će ime grada biti poznato širom sveta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity