Evo i liste od 10 najboljih priča koje se vezuju za nastanak gradova.

Rim i priča o Romulu i Remu

Jedna svakako od najčuvenijih je verovatno i legenda o nastanku večnog Rima. Po njoj grad su osnovala braća Romul i Rem, deca sveštenice Ree Silvije i boga rata-Marsa. Kada su blizanci rođeni, njihov rođak je naredio da budu bačeni u reku Tibar, kako bi se utopili. Odočajd je pronašla vučica i dojila ih sve dok ih nije pronašao pastir koji je preuzeo na sebe da ih odgaja. Kada su porasli, dečaci su odlučili da sagrade grad, ali se nisu usaglasili i gde. Romul je bio ljut na svog brata, toliko da ga je u napadu mržnje ubio a grad koji je sagradio nazvao svojim imenom. 

Krakov i zmaj

Legenda o Krakovu inspirisana je zmajem. Nekada davno, bez ikakve naznake da će Krakov postati veliki grad, postojalo je malo naselje u blizini reke Visle. Pored nje nalazilo se brdo Vavel, a u njemu pećina u kojoj je po legendi živeo zmaj.  Taj isti zmaj napadao je konstantno selo sve dok se heroj po imenu Krak nije pojavio. Hrabar junak ubio je zmaja  tako što ga je nahranio životinjama ispunjenim sumporom i na taj način spasao naselje. Posle toga, Krak je postao vladar tog istog nasilja koje je kasnije nazvano po njemu.

(Svetske destinacije sa rokom trajanja: Šest mesta koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od nestanka)

Antverpen i div

Najveća luka u Belgiji nastala je po neobičnoj legendi vezanoj za divove. Prema njoj reka Selda, koja protiče kroz grad, bila je pod kontrolom diva Antigona koji je tražio danak od svakoga ko bi poželeo da je pređe. Oni koji nisu želeli da plate, bili su surovo kažnjavani tako što im je šaka bila odsečena. Ovako je bilo sve dok se nije pojavio dugo očekivani heroj po imenu Silvijus Brabo. On je hrabro oborio diva i odsekao mu šaku. Nakon toga je izgrađen grad po imenu Antverpen.

Ljubljana i čudovište

Legenda je zasnovana na grčkoj mitologoji, tačnije na Jasonu i zlatnom runu. Kada je on zajedno sa arnautima ukrao zlatno runo, cela trupa je pobegla  brodom Argom preko mora i reka da bi se konačno zaustavila na velikom jezeru. Tu su pronašli mirno mesto za odmaranje i dobar prostor za ostavljanje broda lokalnim meštanima. Vremenom su izgradili selo blizu reke Ljubljanice. Jezero je bilo i stanište za aždaju koju je Jason ubio pre povratka u Grčku. Na tom mestu kasnije je osnovana Ljubljana. 

(Raj na zemlji: Sedam veličanstvenih ostrva Mediterana)

Viljnus i i čelični vuk

Viljnus prati duga istorija koja počinje legendom o čelicnom vuku. Nekada davno veliki vojvoda Litvanije - Gedimina, otišao je u lov i kako se smračilo, ostao je u šumi da prespava. Dok je spavao, sanjao je džinovskog vuka od čelika kako na brdu zavija jačinom čopora.  Ujutru mu je sveštenik rastumačio san: čelicni vuk simbol je nastanka jednog snažnog grada, a zavijanje je značilo da će ime grada biti poznato širom sveta.PageBreak

Lisabon i Odisej

Na osnovu legende, mitski junak Odisej  osnovao je glavni grad Portugalije. Odisej je poznat po svom legendarnom desetogodišnjem putovanju, prožet brojnim traganjima i posetama neverovatnim mestima. Jednog dana, tokom svog pohoda, svetlost se pojavila niotkuda. Odisej uveren da je ta svetlost znak da treba da ode do mesta gde se ona pojavila uputio se tamo s namerom da sagradi grad, uz pomoć boga oluje Zevsa. To mesto je bio današnji Lisabon.

Napulj i sirene

Romantični Napulj, mesto na kome je napravljena prva pice, počiva na zagonetnoj legendi o svom nastanku.  Pre nego što je postao poznat kao Napulj, nosio je ime Partenopa.  Nazvan je po jednoj od tri sirene. Partenopa je pokušala da zavede Odiseja kada se vraćao kući sa svog putovanja, ali nije uspela, već je preminula slomljenog srca. Njeno telo, nošeno vodom, stiglo je do ostrva Megaride, a na jednoj strani njenog groba izgrađen je grad Partenopa, kasnije nazvan Napulj.

Atina i boginja Atina

Samo što je izgrađen temelj Atine, dva boga su odlučila da budu njegovi čuvari. Boginja rata Atina i bog mora Posejdon stalno su pak bili u svađi jer nisu mogli da se odluče ko će od njih dvoje da brani grad, pa je trebalo da građani donesu tu odluku. Pobednik bi bio onaj koji da narodu najbolju nagradu. Poseejdon je narodu podario konja, a Atina maslinovo drvo. Građani su odlučili da je Atinin poklon bolji, te je tako ona branila grad koji je po njenom imenu i dobio naziv. 

Zagreb i žedni vitez

Nekada davno, jedan mladi vitez, lutao je po planini Medvednici i posle nekog vremena, jako je ožedneo. Odjednom se pojavila čudesna vila i upitala ga da li mu je potrebna pomoć. Vitez je očajnički zatražio od nje vodu. Vila  mu je predlozila da iskopa zemlju (dig na engleskom u prevodu znači više “zagrebi”) što je on i uradio i pronašao vodu. Vitez, u znak zahvalnosti, zaprosio je vilu i obećao joj da će izgraditi grad na tom mestu. Tako je nastao Zagreb.

Varšava i sirena

Poljska prestonica treba da se zahvali jednom čudesnom stvorenju za svoj nastanak - sireni. Plivajući rekom Vislom, prelepo stvorenje su uhvatili ribolovci. Kada su čuli njen glas, zaljubili su se i odlučili su da je zadrže kako bi zabavljala ljude. Jednog dana, mladi ribolovac ju je spasao. Sirena je bila veoma zahvalna i obećala je ribolovcu da joj zatraži pomoć kada god mu bude bila potrebna. Od tada, sirena je postala simbol Varšave i nalazi se na gradskom grbu.

Tekst: Hristina Jakovljević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/