Najbliži Italiji, zbog čega u njemu dominira prepoznatljiva venecijaska arhitektura, inače je najstariji slovenački grad koji je nekada bio ostrvo i poseduje svu onu toplinu i ušuškanost primorskih gradića, ali i bajkovite peščane plaže sa pogledom na nepregledno plavetnilo Jadranskog mora.

Kada kročite na glavni gradski trg, sasvim je sigurno da ćete u prvi mah pomisliti kako ste u Italiji ili u nekom od gradića u Istri na hrvatskom primorju, a sve to donekle i jeste, jer se nalazite na samoj granici Italije i Hrvatske.

Upravo ova veza sa obližnjim državama, razlog je zbog koga je Kopar još davne 932 godine postao jedna od glavnih trgovačkih tački regije.

Piran: Omiljeno mesto Dragana Sakana i grad koji ima najlepši trg na Jadranu

Dobar položaj i uticaj trgovine ovom lučkom gradiću (inače petom po veličini u Sloveniji) doneli su značajn uticaj i bogatstvo, koje se danas ogleda u ostacima slavne arhitekture nekih davnih vremena, koja Kopru daju onaj poseban šarm i dušu.

Svakog posetioca posebno će oduševiti Titov trg - inače glavni gradski trg, na kome se nalazi  Gradska palata u koju je smeštena skupština grada, koja pored autentične spoljašnsosti, urađene u spoju gotsko-vencijanskog i renesansnog stila, poseduje i isto tako očuvanu, a možda čak i impresivniju unutrašnjost, koju možete da posetite.

I koju bi obavezno trebalo da posetite ukoliko vas zanimaju istorija i umetnost

Jedna od najfascinantnijih prostorija u palati jeste kompletno očuvana apoteka stara nekoliko vekova, tu je i sala za venčavanje, kao i kabinet gradonačelnika, te glavna skupštinska prostorija.

Na 6 sati od Beograda: Najlepša zemlja u okruženju koja vam nudi nekoliko lokacija za bajkovito venčanje iz snova

Oslikane tavanice, mozaici na podu, te detalji poput slika i određenih komada nameštaja, vrlo brzo će vam staviti do znanja da se nalazite u jednoj od kulturno i istorijski najznačajnijh zgrada Kopra.

Krenuvši dalje, na putu ka upoznavanju ovog na prvi pogled malog grada, možete slobodno dopustiti tipčnim uskim, primorskim uličicama da vas vode i otkrivaju vam svoja blaga: ateljee u kojima se pravi ručno rađena keramika, ali i neočekivani prdajni atelji soli sa raznim ukusima - svakako jedinstveni turistički suveniri, a kriju se tu i ušukani kafei, sobe za iznajmljivanje, mali trgovi, pa čak poput nas iznenada možete nabasati i na predivnu katedralu ili neku od zanimljivih fasada sa tipičnim venecijanskim stilom gradnje.

Ovo je grad sa istorijom i dušom i on vam to otkriva polako, delić po delić sa svakim novim korakom koji načinite.

A, da bi ste dospeli do jedne od njegovih najlepših tački, morate da načinite tačno 204 koraka, penjući sa ka vrhu gradske kule sa najstarijim zvonom u Sloveniji, sa koje se pruža pogled na panoramu grada.

Kopar ili Kapidistrija na itlijanskom, zbog jedinstvenog geografskog položaja na kome se nalazi, poseduje i ništa manje jedinstvenu gastronomsku ponudu, a cene su za razliku od obližnjih, izvikanijih lokacija, vrlo pristojne.

Smeštaj možete pronaći u sve popularnijim manjim, privatnim hotelima u kojima ćete se osećati kao da ste deo porodice.

Slovenija vas može poprilično iznenaditi u svakom turističkom aspektu, a pogotovo ukoliko odete da posetite primorje, izuzetno mali deo države, ali više nego izuzetno vredan posete.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/