Čini se da Amsterdam nije jedini evropski grad koji je odlučio da stane na kraj turističkoj gužvi.

Njihov primer odlučio je da sledi i srednjovekovni belgijski grad Bruges, kojeg je samo u 2017. godini posetilo oko 16,3 milona turista.

(Grad Kopar: Razlog zbog koga ove godine idemo u Sloveniju na more)

Ovaj grad na severozapadnom delu Belgije, čija su istorijska jezgra pod zaštitom UNESCO, popularno je jednodnevno stajalište brojnih evropskih turističkih tura. Zbog sve većeg broja turističkih poseta, novi gradonačelnik Brugesa Dirk De Fauw odlučio je da povuče drastične poteze.

Tim povodom, gradske vlasti su donele odluku u kojoj navode da ukidaju sve promotivne aktivnosti koje uključuju jednodnevne turističke ture. Osim toga, odlučili su da smanje broj kruzera koji uplovljava u njihovu luku.

U ovom trenutku, njihova luka može istovremeno da primi pet kruzera, a prema novom planu tu brojku će smanjiti na samo dva dnevno. 

(Čarobna Turska: 5 divnih mesta koja želimo da posetimo)

Uz to, sa kompanijama koje nude turističke aranžmane putovanja kruzerom dogovoriće da umesto dosadašnjeg uplovljavanja u luku vikendom, to rade radnim danima kako bi posetioci mogli duže da ostanu, piše CNN.

"Moramo da očuvamo svoje gradsko jezgro. Posetioci koji dolaze na jedan dan čine nam više štete nego koristi. Ne želimo da postanemo "Diznilend" ", poručio je gradonačelnik De Fauw.

(Tivat: Od najružnijeg grada na Jadranu do najluksuznije destinacije)

Sličnom poslovnom politikom odlučili su da se vode i ostali susedni gradovi poput Brisela i Pariza, kako bi broj dnevnih poseta smanjili na minimum.

Izvor: Stil/ B92 putovanja

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/