Vizualnim uključivanjem u svoju okolinu tokom putovanja, probudićete sva svoja čula.

Pokazalo se da su najbolji pogledi otkrili da svet prelazi dublje od vizualnog.

Višečulni doživljaj osigurava da ta mesta ostanu s vama dugo nakon što se vratite kući, bilo da je to osamljeni otok koji je okružen najdubljim azurno plavim ili živahnim gradom koji svetli noću. 

Ovi pogledi i utisci ostaviće vas nadahnutim, zapanjenim i zauvek promenjenim. 

(Odmor o kakvom sanjate: 5 najlepših bungalova na vodi)

Izdvojili smo najbolje poglede na predivne krajolike iz celog sveta. Kako ih doživeti, gde ih pronaći i zašto vredi putovati?

Big Surf, Kalifornija

Kalifornijski Big Sur – postoji li išta na svetu slično? Otprilike 150 kilometara razvedene obale, spuštajući se kroz doline i krstareći preko morskih mostova, ovaj deo obale Kalifornije menja vaše stanje uma.

Okružen neobičnim lučkim gradovima sirove lepote, ovo klasično putovanje ponosno nosi epitet ‘najbolje američko putovanje’. Oaza u Redwoodu, Ventana Big Sur pruža vrhunski mir i izolovanost u rustičnom i romantičnom okruženju. Ventana je idealno polazište za planinarenje, posmatranje kitova i degustaciju vina kroz Kaliforniju za vrhunsko iskustvo na tragu Big Little Lies.  Ovo je nesumnjivo jedno od najboljih mesta za doživeti i upoznati se s pacifičkom obalom.

Hvar, Hrvatska

Grad Hvar nudi bogate hotele, elegantne restorane i opšti osećaj da, ako vam je stalo do pogleda i horizonta, ovo je pravo mesto za vas. Raširena jedra, bele lađe, plavetnilo, lavanda i kamen koji je toliko elegantan da se svaki milimetar čini poput detalja na artističkoj razglednici, stotine mladih na zabavama, legendarni barovi na plaži… Sve je to deo hvarske čarolije. Severni obalni gradovi Stari Grad i Jelsa su mnogo prigušeniji i svedeniji.

Taormina, Sicilija

Prekrasan lokalitet na vrhu brežuljka koji odiše srednjovjekovnim šarmom, Taormina je zavodljiva letnja vruća tačka Sicilije. Grčki i rimski uticaji na njegovu prošlost čine ovaj grad jednim od najslikovitijih italijanskih lokacija – koja je privukla Oscara Wildea, Woodyja Allena, pa čak i Elizabeth Taylor. 

Teatro Antico, gde kristalne vode Jonskog mora i udaljeni stožac iz Italije, najaktivnijeg vulkana, Etna, stvaraju čeljust koja pada na Taorminu jedan je od najlepših skrivenih kutka Italije. Amfiteatar je još uvek u upotrebi, često ugošćuje festivale, koncerte i predstave, što ovu poziciju čini još kulturnijom. Nakon poslepodneva istražujući ovo impresivno arheološko nalazište, lutanje ulicama Taormine jednako je očaravajuće kao i pogled odozgo.

Barobudar, Indonezija

U potrazi za najboljim pogledima u svetu, Borobudur u središnjoj Javi iz 9. veka na UNESCO-vom je popisu svetske kulturne baštine. Okružen gustim, smaragdno zelenim džunglama, pogledi iz Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svetu – daju mesto živahnom nebu koje gleda na veličanstvenu planinu Merapi.

Sam hram je krajnje nezemaljski, dramatično neobična piramida s 9 nivoa od sivog vulkanskog kamena, gde budističke relikvije i ilustracije slikaju intimni portret ovog duhovnog svemira. Najintimniji deo iskustva izlaska sunca je upijanje pogleda dok slušate redovnike koji završavaju jutarnje mise. Ovaj pogled je transcendentan i dubok.

Preuzeto sa portala Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/