Početkom godine, ljubitelji putovanja, a pre svega letovanja i lepih plaža dobili su još jedan vodič koji ih upoznaje sa najlepšim lokacijama tokom letnjih meseci. Naime, tada je izašla knjigaLonely Planet Best Beaches: 100 of the World’s Most Incredible Beachesu kojoj su autori predstavili 100 najneverovatnijih plaža na svetu kao i razloge zašto je svaka tako jedinstvena i posebna.

Knjiga ima 272 stranice i kroz odlične fotografije iz vazduha i sa zemlje poziva čitatelje na istraživanje jedinstvenih plaža naše planete. Knjiga otkriva čarobne plaže širom sveta, one iz Okeanije, Afrike, Azije, Evrope, Severne i Južne Amerike. Kada je reč o susednoj Hrvatskoj, Zlatni rat na ostrvu BolPunta Rata u Brelima na dalmatinskoj obali našli su se na prestižnoj listi.

pexels-rachel-claire-4846310.jpg
pexels / rachel claire 

Kristalno čisto more od Istre pa do Dubrovnika, peščane plaže ili pak beli kamenčići, zaista svako može pronaći onu vrstu lepote koja mu najviše odgovara na ovom delu Jadrana. Uz Zlatni rat i Punta ratu, u nastavku donosimo vam pet prekrasnih hrvatskih plaža koje zaista vredi posetiti ovog leta.

Plaža Stiniva, Vis

Zaista na nju nije potrebno trošiti mnogo reči. Stiniva već godinama privlači svojom egzotičnom lepotom koju krasi i još uvek očuvana nepristupačnost zbog čega joj je moguće prići brodom ili pešice poljskim putem nakon što u Žužecu parkirate svoj automobil. Ugledni portali redovno je uvrštavaju na popise najlepših evropskih plaža, a tu je titulu službeno i osvojila 2016. godine. Očaravajuće bele litice koje se uzdižu poput vrata i otvaraju put u tirkizno more čine nezaboravan prizor.

Plaža Pasjača, Konavle

Još jedna plaža s ne toliko jednostavnim pristupom koji se sastoji od vrlo strmih, ali izuzetno fotogeničnih stepenica. Ovo je jedna od zvezda Instagrama koja se prošle godine našla na 39. mestu The World’s 50 Best Beaches, dok je na listi najboljih evropskih mesta za kupanje završila na osmom mestu. Neki će reći da nudi jedan od najlepših pogleda, iako se nalazi na nešto izazovnoj lokaciji. Ipak, u tome leži njena čar.

Plaža Klančac, Brseč

Mnogi će upravo ovu plažu svrstati u jednu od najlepših na Kvarneru, a kao i prethodne dve, i ona se nalazi podno litice te je do nje potrebno spuštati se gotovo kilometar i po. Ipak, svejedno je uvek puna kupača kojima to nije nikakav problem. Beli oblutci i tirkizno more čine je egzotičnom oazom koja očara svakoga ko se na njoj okupa.


Plaža Sakarun, Dugi Otok

Ova je plaža idealna za ljubitelje peska. Prostire se na čak 800 metara, a poznata je i pod nazivom Jadranski Karibi. Magična je zbog beline svog peska i, naravno, predivnog mora (koje je vrlo plitko što je posebno idealno za mlađe posetioce). Okružena je borovom šumom koja pruža potrebnu hladovinu tokom najtoplijih dana leta.


Plaža Nugal, Makarska

Okružena stenama i mediteranskim rastinjem, ova plaža zaista osvaja na prvi pogled, a iako je nekada bila skriveni raj nudista, sada je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj. Za dolazak do nje potrebno je pešačenje kroz Park Osejava, ali svaki minut hoda apsolutno se isplati za ovaj raj na zemlji.

Izvor: storybook.hr