Menton (Francuska)

Mnoštvo stabala limuna i tropskih bašti obeležje su ovog gradića na Azurnoj obali.

U ovom gradiću na granici s Italijom, na osam kilometara od Monaka i 40 od aerodroma u Nici, prepliću se avangarda i belle époque. Genijalci poput Nabokova ili Blasca Ibáñeza odabrali su ga za svoje utočište iz razloga što ima sve: predivne plaže, tropsku mikroklimu, vrtove poput malih rajeva, izvrsnu gastronomiju, šik turizam. Podjednako važna je poseta impresivnom muzeju Jeana Cocteaua (jeancocteau.net) koliko i šetnja promenadom Soleil na obali mora, prepunom bašti i bistroa. Ništa lepše od degustiranja rižota u restoranu La Melijo i slušanja šuma talasa iz apartmana u hotelu Paris Rome.

Serifos (Grčka)

Najslabije poznato Kikladsko ostrvo idealno je utočište za mirno letovanje.

Ostrvo čije su bele građevine savršen kontrast prelepim pustim plažama oko njega nalazi se na pet sati brodom od Pireja (ferries-greece.com). Sa svojih jedva hiljadu stanovnika nije medju destinacijama masovnog turizma. Ipak, njegov glavni grad Hora jedan je od najlepših gradova na Kikladima. Ovde se nalazi Rizes, hotel sa 16 soba koje je grčki arhitekta Yorgos Zafiriou izgradio nad nekadašnjim rudnikom. Ostrvo, inače mirno, oživljava u mestu Livadi, u kafićima poput živopisnog Kalis, poznatog po ponudi izvrsne sveže ribe. Ne propustite da posetite skriveni gradić Panagia, gde imaju najbolji med i kozji sir u celoj Grčkoj.

Apulja (Italija)

Veliko uživanje i autentično gostoprimstvo: sunce, ukusna domaća pasta i izvrsno vino.

Upečatljiva čarolija ove pokrajine počinje time što se nalazi na peti italijanske čizme, pa izlazi na dva mora: Jonsko i Jadransko. U kraju poznatom po gostoljubivosti najviše se preporučuje praktikovanje dolce far niente (slatke dokolice). Iznajmite jednu od divnih trulli, tradicionalnih kamenih kućica kupastog krova karakterističnih za ovu pokrajinu. Još jedno zadovoljstvo pružiće vam gourmet delikatesi u mestu Ceglie Messapica, pretvoreni u kreativnu kuhinju u restoranu Cibus. Ili ukombinujte strascinati sa dobrim vinom Salice Salentino dok gledate zalazak sunca u Fasanu iz hotela Torre Maizza.

Kosta brava

U Španiji je Mediteran najviše arty. Uz to, imaju i sjajnu gastronomsku ponudu.

Plava boja mora u koju se Dalí zaljubio postaje očaravajuća između gradića Roses i Cadaqués. Obala za potpuno opuštanje koja u letovalištu La Escala nudi divne plaže poput onih u Palsu, uvučene zalive kao L'Estartit i grebene pune borova. Ova pokrajina, s mirisom na ganxó i endiviju Cabello de angel, stalni je kontrast između mora i planine. Toliko da možete da plivate u zalivu Roses i uživate u pogledu na snežne vrhove Alberesa. Osim toga, ovde umetnost boemskog života ide uz ekološku svest. Najbolji primer je hostel Spa Empúries samoodrživo utočište sa šarmom.