Zašto me koža i dalje zateže uprkos redovnoj hidrataciji?

Vaša koža voli vodu. Sadrži neverovatnih 70% vode i čini zaštitnu barijeru tela. Međutim, čak i ako redovno, svakog jutra, nanosite hidratantnu negu, ponekad se može pojaviti osećaj zatezanja na nekim područjima tokom dana. Naučnici danas veruju da je ovaj problem puno složeniji nego što se dosad mislilo. Isušenost kože nije samo gubitak vode već je reč i o slaboj distribuciji vode u tkivo kože. Nedavna klinička ispitivanja potvrđuju da se neka područja lica, poput obraza, slepoočnica, čela i vilice isušuju puno brže od ostalih što je i logično jer su više izložena uticaju okoline.

Šta je neuravnotežena hidratacija?

"Neuravnotežena hidratacija kože može da pogađa žene u svakom životnom dobu i sa bilo kojim tipom kože”, objašnjava Florence Benech. Novo istraživanje je otkrilo dve pojave koje se javljaju kod isušene kože: smanjen broj akvaporina: ovi proteini prenose vodu od ćelije do ćelije. Ukoliko broj akvaporina u koži počne da opada (često pod uticajem starenja i izlaganja UV zracima) može doći do poremećaja protoka vode i isušivanja kože;sporija ćelijska obnova: ova pojava oštećuje zaštitnu barijeru kože i omogućava prolazak materija u kožu. Stres, atmosfersko zagađenje i duvan mogu ubrzati ovaj proces.

Kako mogu da uravnotežim hidrataciju kože?

Potrebno je samo ponovo aktivirati protok vode u koži za optimalnu hidrataciju celog lica. Istina, to zvuči dobro u teoriji, ali…odakle početi? Florence preporučuje proizvode koji zadržavaju nivo hidratacije kože i olakšavaju protok vode između ćelija.

Za to je odlična Vichy termalna voda, koja podstiče cirkulaciju vode u koži. Sadrži 15 minerala koji osnažuju kožu i poboljšavaju njen kvalitet i smiruju osetljivu kožu, a ima i dokazana antioksidativna svojstva za anti-age dejstvo.

Efikasne dnevne kreme često sadrže šećere higroskopskih osobina što znači da privlače i zadržavaju vodu. Neki šećeri poput hijaluronske kiseline pomažu popunjavanje tkiva kože podizanjem nivoa vlage, neki izglađuju kožu stvarajući nevidljiv film na njenoj površini, a ostali daju dugotrajnu hidrataciju.

Mogu li još nešto preduzeti da podignem nivo hidriranosti kože?

Kada se ujutru tuširate, koristite mlaku vodu – što je ona toplija, to se koža više isušuje. Bavite se energičnim sportom – znojenje otvara pore i podstiče tvorbu sebuma i lipida koji hrane i jačaju barijeru kože. Kada ste na odmoru, trudite se da slana morska voda ne isušuje Vaše lice jer to može pojačati štetni efekat sunčevih zraka i isušiti Vašu kožu. Tuširajte se posle kupanja u moru!

Vichy savetuje Aqualia Thermal, krema za dinamičnu hidrataciju isušene kože

Za koga je ova krema? Za žene u dobi između 20 i 60 godina sa isušenom normalnom do mešovitom kožom lica. Ovo je inače prva Vichy linija za dinamičnu hidrataciju koja podstiče cirkulaciju vode u svim zonama lica. Rezultati: koža je hidrirana milimetar po milimetar za svežu lepotu od jutra do večeri.

Više korisnih saveta potražite na Ideal Skin blogu na zvaničnom sajtu Vichy-a.