Samo nekolicina modela može da se pohvali sa tako snažnim modnim uticajem i dugačkim stažom u modelingu kao prelepa Maricacarla Boscono! Ova muza Riccarda Tiscija ali i slavnog fotografa Stevena Meisela, je nezvanični simbol italijanske gracioznosti i elegancije.

Boscono je bila i ostala jedna od najupečatljivijih manekenki današnjice, modeling zvezda koja je obeležila dve dekade na samom vrhu. Energična, elegantna i moćna Boscono je uspevala da se transformiše iz nimfe u Amazonku, iz Rimljanke u Španjolku, iz damskog u androgeno. Upravo zbog njenih transformacija dizajneri i fotografi su obožavali da rade sa njom.

U godini u kojoj je lice Redkena, ekipa američkog Vogue magazina sastala se sa ovom italijanskom lepoticom u želji da popriča sa njom o promenama u modeling svetu, njenoj definiciji italijanskog stila i o tome šta je još drži motivisianom, živom i "naelektrisanom" ispred kamere: 

Kako definišeš italijanski stil?

Mislim da smo jedinstveni u domenu glamura. Nikada nećete videti da neka Italijanka ide u milanski restoran odevena u kombinezon ili trenerku. Ono na šta smo prilično takođe ponosni je istorija. Istorija odevanja i to onog glamuroznog. Volimo da se doterujemo, negujemo i izgledamo sređeno. Moja majka i dan danas svako jutro uvija kosu u viklere i drži ih pod haubom, kao i kad sam ja bila mala. U kući ima tu staru haubu koju frizeri koriste za ondulaciju kose i iako sam je ubeđivala da joj kupim neku novu, ona kategorično odbija. Odrasla sam sa parolom: Nije bitno šta nosiš, niti gde ideš, ali kosa, nokti, koža moraju da ti budu negovani. To je u Italiji neka vrsta kulture - način na koji se predstavljaš drugima je itekako bitan!   

Da li se pridržavaš nekih beauty ili modnih pravila?

Mislim da je najbitnije da stalno menjate svoju rutinu i proizvode koje koristite jer vam se koža ali i kosa menjaju vremenom i zahtevaju promenu nege. Nisam snob, ali volim da imam veliku torbu za kozmetičke preparate jer često menjam proizvode koje koristim. Stalno menjam šampone, balzame, kreme za lice, tonike. Pored dobrih preparata, bitno je da stalno negujete sebe. To znači da povremeno odete u saunu, na masažu, koristite dobar balzam.

Imaš zavidnu karijeru u modelingu koja traje više od 20 godina. Da li si primetila neke velike promene unutar nje u poslednje vreme?

Moram da priznam da se osećam presrećno jer trajem toliko. Što se tiče odnosa prema meni, on se nije menjao od početka. Kako je drugim modelima, to ne mogu da kažem ja umesto njih, ali žao mi je što se izgubio fokus na auteničnosti, na upoznavanju tih ljudi. Više se niko ne trudi da te upozna, da ti pomogne da sazriš, odrasteš, postaneš samouverena mlada osoba. Čini mi se da se danas sve nekako odvija brže. Devojke se trude da steknu neko iskustvo, zarade nešto para i povuku se, umesto da nastave sa modelingom i narednih 10 godina. To mi nedostaje, ta trajnost nekih modela, nekih lica. Sve je sada nekako instant. 

Prati te reputacija da si pravi kameleon u poslu; Svi se sećamo tvog pixie momenta.

Bila sam plavuša i pixie u jednom momentu svoje karijere ali sasvim slučajno!! Naime, nakon što sam je blajhovala zarad jedne kampanje, kosa mi je opadala u velikoj meri pa sam morala da je ošišam. Međutim, iako sam morala da je skratim, ispostavilo se da je to bio pun pogodak!! Takođe sam otkrila da mi stoje sve dužine, ali i sve boje. Ma, ja sam veoma praktična žena.

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija