Dok bi većina dizajnera dala sve da se Meryl Streep pojavi na Oskarima u njihovoj kreaciji, Karl ne bi! Prema navodima kreativnog direktora Chanela, Meryl je bila oduševljena uzanom, dugačkom haljinom u sivoj boji, opšivenom sitnim kristalima (kreacija u sredini na slici) iz nedavno prikazane couture kolekcije. Oduševljenje je bilo toliko da je izrazila želju da upravo u toj haljini prošeta crvenim tepihom na nastupajućim Oskarima.

Nakon razgovora sa ljudima iz tima Chanela dogovoreno je da modelari i krojači naprave istu, samo po merama oskarovke, samo sa podignutim dekoletom. Prema navodima Women’s Wear Daily Meryl ipak nećemo videti u haljini prestižne francuske kuće. Iako je izrada haljine već uveliko počela, Meryl je zaustavila sve tik pre nego što je model trebao da bude poslat iz Pariza u Holivud.   

“Prekinite sa radom. Našli smo nekog ko će da nam plati," Lagerfeld je otkrio da su mu ljudi iz Streepovog PR tima tako napisali u sramotnom odbijanju haljine koju su samo nekoliko meseci unazad naručili po izrečitoj želji slavne glumice.  

Chanel već godinama ima jasnu politiku kuće koja izrečito zabranjuje plaćanje slavnih za nošenje njihovih kreacija, bez obzira na priliku!

"Nakon što smo odlučili da joj poklonimo haljinu koja košta 100 000 evra, otkrili smo kasnije da smo trebali još da je platimo za nošenje te iste. Dali smo joj haljinu, napravili smo je u krajnjem slučaju po njenim merama, ali nismo nameravali i ne nameravamo da je platimo da se u njoj pojavi."   

Naravno, Lagerfeld je bio šokiran kad je čuo: “Velika, genijalna glumica ali isto vrlo jeftina, složićete se?"

Da bi pokazao kako je "velik" Karl je odlučio glumici da pokloni haljinu uprkos ovoj sramoti: Savršena je za nju. To je couture. Njena mera.

Yahoo Style je pokušao da kontaktira i Chanel i Meryl, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.