Ako ste kojim slučajem imali naviku da tokom devedesetih gledate RAI ili neku drugu italijansku televiziju, onda verujemo da vam je poznato ime, ali i lice Afef Jnifen, vretenaste lepotice koja je uspela da postane jedna od top voditeljki Apeninskog poluostrva, skoro u isto vreme kada je bila muza Roberta Cavallia.

Rodom iz Tunisa, Afef (1963) je sa 25 godina otišla u Pariz. Svoj odlazak još tada je opisala kao jednim mogućim: Znala sam da ukoliko odlučim da ostanem u Tunisu, da ću upasti u neki problem jer sam borac i pogađa me nepravda, odsustvo demokratije i život u strahu gde stalno razmišljam da li mi je stan/kuća ozvučena. Ne mogu da živim u mestu u kome nemam slobodu."  

Nakon dolaska u Evropu, Jnifen je polako ali uspešno gradila svoj put. Iza sebe sada ima zavidnu karijeru modela i tv voditelja, borca za prava arapskih građana i brak sa italijanskim tajkunom Marcom Tronchetti Proverom, direktorom kompanije Pirelli i jednim od najbogatijih ljudi Italije.

Inače, Jnifen je ćerka tunižanskog diplomate koji je služio kao ambasador u Bagdadu, Bejrutu, Kairu, Tripoliju. Iako je odrastala u tradicionalnoj muslimanskoj porodici Jnifen se u ranim dvadesetim bez dozvole roditelja udala za mladog tunižanskog pilota i počela da radi kao model, često putujući u Evropu na kastinge.

Ipak, za njene prve modeling korake, zaslužan je fotograf Jean-Paul Goude—koji je Afef primetio na plaži Bahama, slikajući Carlu Bruni tada. Jean joj je tada predložio da otputuje u Pariz i upozna kreatora iz Tunisa, Azzedine Alaïa.

Od tada Afef postaje miljenica svog sunarodnika, ali i Armania, Fendi kuće, Gaultiera, a posebno Roberta Cavallia.

Njen prvi brak je potrajao kratko, da bi se 1990. godine udala za advokata Marca Squatritia, sa kojim ima sina. Uporedo sa modeling karijerom razvija i onu voditeljsko, vodeći programe poput Nonsolomoda, u kom je pokazala da nije samo još jedno lepo lice koje samo pozira, smeška se i čita sa "idiota" već elokventna dama koja ume da parira mnogim intelektualcima na varijatet tema, iznoseći argumentovane komentare. 2001. godine razvodi se od advokata i udaje za Tronchettia, dugogodišnjeg vlasnika Pirellia koji u tom trenutku postaje i vlasnik giganta Telecom Italia.

U razgovoru za arapski Buro24/7, Afef je odgovarala na pitanja koja se tiču njen karijere, nasleđa, aktuelnih modnih ikona...

1. Da li mislite da je devojkama danas lakše kada započinju karijeru u modnoj industriji?

Sa pojavom društvenih mreža koje vam nude instant popularnost i mogućnost da vaše lice vide svi modeling agenti i agencija, možda je lakše da se pročujete, ali da opstanete... Danas je sve trenutno, sve se menja pa i ukus, standardi. Naravno sve ima svoje prednosti i mane - prednost je ta da je moda postala mnogo liberalnija, demokratičnija. 

2. Vaš otac je bio ambasador, putovao je dosta. Da li pamtite da vam je neko mesto posebno istakao?

Sećam se da je stalno pričao o očaravajućim mestima gde turisti još nisu zašli. O malim oazama koje su skrivene od ljudi, a koje izgladaju kao raj. 

3. Šta je bilo pogrešno mišljenje o vašem nasleđu? 

Na ovaj ili onaj način svi smo morali da se suočimo sa stigmama vezanim za Arape, ali sada osećam da se tenzija nekako smanjuje, jer je svet postao generalno povezaniji u svakom pogledu. Npr. poznatiji smo danas daleko kao konzumenti mode i strastveni kupci, nego kao stvaraoci iste. 

Na sledećoj strani pročitajte šta za Afef znači stil i koji savet bi najradije dala mladima: 

PageBreak

4. Šta za vas znači činejnica da ste uzor mnogim arapskim modelima danas?

Otvaranje puta za novu generaciju arapskih modela učinilo me je jako ponosnom i apsolutno sam posvećena tome da nastavim da inspirišem druge da nastave svoj put. 

5. Koji savet biste dali dizajnerima koji žele da svoju karijeru prošire na međunarodnom nivou?

Modna industrija je danas malo prenaglašena - prvi korak je inovacija, ponudite ono što je vredno međunarodne pažnje i ono što je jedinstveno. 

6. Šta po vama znači reč stil?

Reč je o razumevanju momenta i oblačenju za određenu priliku bez preterivanja. 

7. Po pitanju izgleda - više je više ili manje je više?

Manje, manje, manje!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/