75. po redu Golden Globes obeležen je trijumfima drame "Three Billboards" i serije "Big Little Lies", u kojima su glavne heroine žene koje se bave izuzetnim temama, ali je junakinja večeri bila i televizijska voditeljka i producentkinja Oprah Winfrey.

Poznata američka televizijska voditeljka i producentkinja sinoć je održala nezaboravan govor na dodeli prestižnih nagrada, koji je prošao u znaku crnih toaleta glumica i ostalih žena zaposlenih u holivudskoj industriji, u znak protesta protiv zlostavljanja.

Oprah je na Golden Globesu dobila čuvenu Cecil B. DeMille nagradu, koja se dodeljuje "talentovanim pojedincima sa izuzetnim uticajem na svet zabave". Na čemu se zahvalila novinarima koji su joj dodelili ovu nagradu, rekavši između ostalog da su oni danas pod ozbiljnim pritiskom u vremenu kada je izuzetno teško boriti se za istinu.

"Večeras želim da izrazim zahvalnost svim ženama koje su preživele godine zlostavljanja i napada jer su, kao i moja majka, imale decu koju su morale da hrane i račune da plate, i sanjale da uspeju. One su žene čija imena nikada nećemo znati. One su domaćice i radnice na farmi. One rade u farbrikama, rade u restoranima, na akademijama, u inženjeringu, medicini i nauci, one su deo tehnološkog sveta, politike i biznisa. One su naše sportistkinje na Olimpijskim igrama i one su naši vojnici."

Voditeljka se u govoru prisetila i slučaja Recy Taylor, crnkinje koju su 1944. godine u Alabami otela i silovala šestorica muškaraca. Kada je njenu priču objavio NAACP, istražiteljka Rosa Parks vodila je njen slučaj, ali je bila bespomoćna da bilo šta preduzme da bi počinioci bili krivično gonjeni.

"Recy Taylor preminula je pre deset dana, uoči svog 98. rođendana. Živela je kao i svi mi, previše dugo u kulturi kreiranoj od strane brutalno moćnih muškaraca. Predugo, žene niko nije slušao ili im verovao ukoliko su se usudile da govore istinu o moći ovih mušaraca. Ali njihovo vreme je prošlo. Njihovo vreme je prošlo", rekla je Oprah i podigla ćitavu salu na noge.

"Želim da sve devojčice koje gledaju ovo znaju da je novi dan iza horizonta. I kada novi dan konačno osvane, to će biti zahvaljujući brojnim veličanstvenim ženama, od kojih su mnoge ovde u ovoj sobi večeras, ali i mnogi fenomenalni muškarci koji su nas saslušali, snažno se boreći da postanu lideri koji će nas voditi ka vremenu kada niko više, nikada neće reći 'me too' (što je haštag za pokret "i ja", svih zlostavljanih žena) ponovo."

Čitavo veče i svi govori, praktično, bili su povezani sa slučajevima zlostavljanja, pa je tako i domaćin večeri Seth Meyers otvorio dodelu rečima:

"Dobro veče dame i preostala gospodo. Marihuana je konačno dozvoljena, a seksualno zlostavljanje konačno nije."

Izvor: Nedeljnik.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/