Rita Heyworth postala je velika filmska zvezda i ikona stila nakon filma "Gilda", ostvarenju u kojem je nosila ovu glamuroznu, ali i prilično izazovnu kreaciju.

Gilda je najpoznatija uloga američke glumice, koja je 1946. učinila velikom filmskom zvezdom, ali i u ikonom ženskog seksepila. U dobijanju te titule značajno je doprinela njena garderoba, a posebno crna svilena haljina američkog kostimografa Jeana Louisa koju je nosila tokom izvođenja pesme "Put the Blame on Mame". 

Haljina je bila nadahnuta kultnom slikom Johna Singera Sargenta "Portret madame X", koja je prikazivala francusku članicu visokog društva Amelie Avegno Gautreau u dugoj večernjoj haljini sa naglaskom na ženstvenu siluetu, pogotovo struk i izvajana gola ramena. 

Prema rečima kostimografa, haljina je trebalo da odašilje poruku izuzetne seksualnosti. Upravo zato Jean Louis odlučio se za kroj bez rukava sa dubokim prootezom do butina, a za njenu izradu odabrao je saten koji praktično klizi po telu. Od istog materijala, izrađene su i duge rukavice.

Kako bi mogla "ući“ u haljinu, prelepa glumica nosila je korset, jer je nekoliko meseci ranije rodila ćerku Rebeccu u braku sa Orsonom Wellsom.

Britanske dnevne novine The Independent smestile su ovu haljinu na listu deset najboljih modnih trenutaka u istoriji filma. Te ne čudi što je često bila kopirana i u drugim filmskim ostvarenjima - od čuvene parodije iz 1988. "Who Framed Roger Rabbit?" do haljine Bondove heroine u "Skyfallu".

Originalna crna haljina Rite Hayworth je 2009. godine stavljena na privatnu aukciju sa početnom cenom od 30.000 američkih dolara, ali povučena je iz prodaje. Navodno je na njoj bilo ušiveno ime glumice. Ko je njen vlasnik danas, ne zna se pouzdano. 

Pogledajte kultnu scenu iz filma Gilda, koji je doprineo da Rita postane ikona seksepila.

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/