Jedan od najšarmantnijih i najpopularnijih francuskih ikona filma, 51-godišnji Cassel oduvek je važio za buntovnika bez razloga, karakternog glumca koji je van velikog platna vodio uzbudljiv život okružen lepoticama, dok je na filmu birao uloge mahom problematičnih i vrlo temperamentnih muškaraca.

Zvezda filmova The Apartment (1996), Black swan (2010) i Mon roi (2015), bivši suprug lepotice Monice Bellucci trenutno je u vezi sa seksepilnom francuskom manekenkom, 20-godišnjom Tinom Kunakey koja ima marokanske korene.

U razgovoru za britanski Telegraph pričao je o braku sa Monicom, ali i životnoj filozofiji iza svakog muškaraca i žene.

U filmu Black swan iz 2010. godine gde je glumio kraj Natalie Portman (foto: Profimedia) 

Monica i Vincent u braku su bili punih 14 godina, i iz te veze imaju dve ćerke.

Godinama ovaj par bio je redovna vest u francuskim tabloidima, nešto nalik francuskim Posh i Becksu, i iako nikada jasno nisu otkrili razloge rastanka, evidentno je da nije bilo grubih reči, niti loše komunikacije prilikom razvoda.

"Brak... nismo znali koliko će potrajati i da li će potrajati, jer u jednom trenutku sve funkcioniše besprekorno, ali kroz godine..., ne znam šta bih vam rekla", izjavila je pre pet godina Monica za italijansko izdanje magazina Grazia.

Novinar britanskog lista setio se kako je Bellucci prva izjavila kako ne očekuje da joj Vincent ostane veran, ukoliko dođe trenutak da žive odvojeno. Ta ideja o vernosti učinila joj se više nego smešnom.

Na pitanje šta muškarci i žene žele od ljubavi francuski glumac je britanskom novinaru odgovorio: "Ljubav definitivno pokreće ljude, čini ih živim. Ali većina žena u ljubavi traga za sigurnošću, dok muškarci preferiraju avanturu. Mislim da je tome doprineo i biološki sat. Možda su zbog toga žene zrelije, svesnije i životu pristupaju daleko dublje, na nekom drugom nivou od nas.  Ali muškarci su  - koja je najprikladnija reč? Sterilni, odnosno besplodni, rekao bih. Nama nije data opcija da rađamo, dato nam je da odražavamo rasu, nastavljamo niz. Možda smo zbog toga mi toliko nestabilni, samoživi i drugačiji." 

Nakon razvoda Cassel se preselio u Rio de Žaneiro.

"Da li je to beg? Moguće, ali u Francuskoj je sada prilično nestabilno. Pariz je postao jedno agresivno, loše mesto a ovde u Brazilu sve mi prija: hrana, ljudi, atmosfera, priroda."

Kada je počinjao Cassel je igrao u brutalno-agresivnom trileru Mržnja (La Haine) iz 1995. godine, i to lik radnika, Jevrejina po imenu Vinz. Film je oslikao tadašnju političku brutalnost i napad na najsiromašnije članove društva i vinuo Vincenta u orbitu sedme umetnosti.

Scena iz filma Mržnja iz 1995. godine (foto: Profimedia)

Usledile su uloge u pomenutom Apartmanu, američkim blokbasterima Ocean’s 12 i 13, ali i sjajne role u filmovima Mesrine (o istoimenom gangsteru), Our Day Will Come, Eastern Promises, Méditerranées.

Među poslednjim istaknutim ulogama Francuza našla se biografska priča o Paulu Gauguinu, u kom Vincent glumi slavnog slikara i to u godinama kada je doputovao na Tahiti, kada nije znao kako da lovi i peca, pa se hranio isključivo od korenja i lišća. 

Iz filma o Paulu Gauguinu (foto: Profimedia)

Sa svojom bivšom suprugom, Vincet je snimio više od osam filmova (The Apartment, Dobermann, Irreversibile i dr.) i ostavlja mogućnost da se par opet nađe na platnu, ukoliko se pojavi prilika. Nešto poput Woody Allena i Diane Keaton, koji su nakon raskida igrali zajedno u filmu Manhattan Murder Mystery.

Sa Monicom je prvi put zaigrao u fenomenalnom ostvarenju The Apartment iz 1996. godine (foto: Profimedia) 

Sadašnje ambicije?

"Negde sam čuo izraz da muškarac nakon četrdesete shvati da mu je u životu, jedino preostalo da usreći svoju decu. Sa tim mogu da se poistovetim."  

Vincent u Bolshoi teatru, mart 2018 (foto: Profimedia) 

Priredila: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/