Oživljavanje trendova iz perioda 90-ih je zapravo pomalo smešno. Iako nam je ova era sa jedne strane donela fantastične outfite, poput slip haljina i kitten štikli, tu je čitav niz komada koje bismo rado zadržali upravo tamo gde im je i mesto - u prošlosti.

Prisećajući se svih tih komada i aksesoara koji su žarili i palili tokom 90-ih, došli smo do poprilično dugog spiska onih koje ne samo da ne bismo ikada više nosili, već nam je prilično neverovatno da je tako nešto bilo popularno i to prilično dugo!

Možda se 80-te smatraju največim modnim fenomenom, jer se dogodila mešavina hipi, disko, pop i rok ere, koja je iznedrila najneverovatnije kombinacije stajlinga, ali i stilizovanja koje je vrištalo na sav glas: pogledajte me. 

80-te su kosa, gomila kose, natapirane prvenstveno, upadljiva šminka, neonska šminka, naramenice, ogromne naramenice, plastičan nakit, boje, boje, boje.

Jedan zapravo popriličan fenomen sa modne tačke gledišta, međutim ni 90-te nisu ništa bolje.

Setite se samo onih silnih plastičih šnalica - žabica u boji, koje su bukvalno svi nosili, a budimo realni, u pitanju je aksesoar za decu!

Takođe, i u ovoj dekadi došlo je do mešavine stilova na koje je donekle uticala i muzika, dance, grunge, goth, pa onda i pop.

Dovoljno je da ispartite samo albume Spice Girls, a nije ih bilo mnogo - svega tri, pogledate par video snimaka i nastupa i dobijete jasnu sliku modnog fenomena 90-ih.

Mi se samo pitamo, kako je moguće da nam je sve to bilo kul?

Kapice 

Iako su 90-ih bili popularni razni kačketi, ova vrsta kape imala je svoje posebno mesto na pijadestalu aksesoara. Nosili su ih naravno i zvezde tog vremena, od Mnšesterkse muzičke scene članova benda Oasis, preko All Saints do Naomi Campbell.

Kožni blejzeri

Ovaj komad odeće vrlo verovatno je doživeo ogromu popularnost zahvaljujući još većoj popularnosti tada aktuelnog Matrixa, svi su hteli da nose Neov dug crni kožni mantil. Ali pošto ova izdužena silueta nije naročito praktična (i više je povezana sa goth stilom), kraća verzija postala je omiljeni deo ženskog garderobera. Ovaj komad često su nosile Winona Ryder and i Kate Moss.

Tri četvrt pantalone

Imajte na umu da nisu u pitanju croped pantalone, niti kilote, u pitanju je model dužine par centimetara ispod kolena, taman toliko da vam naglasi butine i učini da noge izgledaju kraće. Zavedite pod fajlom "ne nositi nikada više".

Vojničke pantalone

Mada su se pre par godina vratile na modu scenu i to sa velikim uspehom, činjenica je da su svoj povratak zapravo doživele mahom one sa military printom, dok su kargo pantalone možda ono što bismo sada mogli svrstati u kategoriju vojničkih. Međutim, u eri 90-ih popularne su bile isključivo one sa šireg kroja, ali moramo priznati da su u kombinaciji sa croped topovima izgledale zaista odlično.

Oversized sunčane naočare polukružnog oblika

Frontmen Nirvane bio je stilska ikona iz brojnih razloga, svojim modnim odabirom u potpunosti je predstavljao izgled jednog od najvećih muzičkih pravaca ove ere, u pitanju je naravno grunge. Ipak, većina poštovalaca grunge-a nije prisvojila jedan od Cobainovih obaveznih aksesoara - naočare za sunce polukružnog oblika, sa ramom u beloj ili crvenoj boji, ali jesu trendseteri ovog doba. Ovo je ujedno jedini trend na listi na koji smo potpuno zaboravili i koji upravo doživljava svoj prvi veliki comeback.

Topovi

Top bez bretela bio je obavezan komad svakog garderobera tokom čitave dekade 90-ih. Jednobojni, sa printom, pamučni, svileni. Ništa od toga nije bilo bitno dok god je u pitanju ovaj model.

Mala crna haljina

Od kada je zahvaljujući Audrey Hepburn ovaj komad postao najlakše uklopiva klasika, neizostavan je u svakoj modnoj dekadi. Ipak, tokom 90-ih ovaj model se na repet nosio u svojoj najkalsičnijoj verziji, bez ikakvih komplikacija: ravan kroj, bretele (deblje ili tanje), dužine do polivine butina i obavezno u paru sa crnim najlon čarapama i salonkama. 

Baggy džemperi

Možda jedan od najdržaih nam trendova, s obzirom da je u pitanju komfor sa velikim K. U paru sa klasičnim jeansom, tada neizostavnim leviskama, te eventuačno crnom bajkerkom, ovaj komad odeće mogli ste bez problema videti i na crvenom tepihu.

Topovi na vezivanje oko vrata

Ako niste kojim slučajem posedovali klasični top (model koji smo gore pominjali), onda je više nego izvesno da ste bili vlasnica ove svojvrsne mini majice koja se vezivala oko vrata. Obavezno se uparivao sa jeansom niskog struka, što niže to bolje naravno.

Prsluci

Mahom crni ili crni na pruge, prsluci koji su deo klasičnog muškog odela bili su najsigurnija varijanata za nadograđivanje izgleda u jednom potezu. Nosili su se uglavnom preko bele majice ili na golo telo. Da li je neko tražio stilsku inspiraciju za vikend?

Baby doll haljinice

Morate imati naumu da ovo nisu spavaćice, ali u većini slučajeva zaista su tako izgledale. Da li smo napomenuli da većinu ovih trendova želimo da zaboravimo?

Goth stil

Kada su u pitanju 90-te, goth stil nije imao ama baš nikave veze sa ovim muzčkim pravcom koji se tokom te ere zvanično i formirao, već isključivo sa sada već uveliko kultnim filmom The Craft. Crne kožne jakne, panatlone, bordo ruž za usne i neizostavni crni kreaon, aksesoar u vidu džokera i platforme na sve moguće načine. Jedan film i mnogo modne inspiracije.

Karirane košulje

I evo ga jedan stil koji možemo u potpunsti povezati sa jakim uticajem muzičke scene koja je tokom ove ere bila izuzetno raznovrsna i jaka u svakom domenu, bilo da ste slušali dance, pop, rnb, metal ili grunge. U kategoriji o kojoj trenutno govorimo najveći uticaj imao je grunge, kao najalternativniji pravac ere u kojoj su karirane košulje postale must garderobera svakog tinejdžera.

Priredila: Maja Bučić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/