Svima je dobro poznato da je poliester jedan od najmanje prijatnih materijala i trebalo bi ga da izbegavamo tokom leta zato što ne "diše" i tako zadržava toplotu. 

Međutim, da li znate koji materijali ne podstiču znojenje? 

Donosimo vam listu šest tkanina uz koje će vam leto učiniti mnogo ugodnije.

1. Lan

Prijatna tkanina koja bi se slobodno mogla zvati "ventilatorom" među materijalima. Propušta vazduh do tela i tako sprečava znojenje. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva, ali to ionako nije bitno tokom vrućina.

2. Pamuk

Nepobediv izbor za vrele letne mesece. Jedna od najprozračnijih tkanina koja postoji, ne zadržava toplinu i upija vlagu s tela i aktivira njeno isparavanje.

3. Keper

Najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mešavine i smatra se sjajnom letnom zamenom za teksas. Ako i tokom vrućina ne želite da odustanete od nošenja dugih pantalona, izaberite modele od kepera, jer ćete se u njima osećati bolje.

4. Viskoza

Jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu slična je pamuku. Upravo zbog toga viskoza je prijatna za nošenje na +33 i pri tome hladi telo.

5. Svila

Prirodna tkanina koja "diše" i poznata je po tome što se prilagođava temperaturama, pa vas tokom zime greje, a leti hladi. Iako ne podstiče znojenje, tanka je i mekana, pa se lako zalepi za kožu.

6. Šifon

Izrađuje se od raznih mešavina, a kada je napravljen od pamuka i svile, postaje idealan materijal za letnu odeću. Najčešće se koristi za izradu haljina i bluza zato što je veoma lepršav.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/