U želji da vam približimo ELLE redakciju pokrenuli smo novu rubriku #movielist ali ovoga puta sa listom omiljenih filmova ljudi iz redakcije.

Majina listu čine možda naizgled različiti filmovi koji nemaju toliko dodirnih tačaka, ali kada malo bolje pogledate svi ovi trileri, horori i alternativni naslovi važe za jedinstvena ostvarenja sedme umetnosti, dela koja su u trenucima svoje premijere bili jedan iskorak, nesvakidašanja movie priča protkana najdubljim emocijama, skrivenim težnjama i jednom dreamy atmosferom. 

Ako bismo morali da ih podvedemo pod jedan žanr, onda bi možda nekonvencionalni & art bio najbliža referenca (naravno sa izuzetkom koji se odnosi na The Graduate i Pride and prejudice), ili samo art...

(Elle izbor: 12 najzanimljivijih filmova na 47. Festu koje vredi pogledati)

Uostalom, pogledajte u nastavku kojih to 10 naslova Maja Bunčić smatra svojim najomiljenijm:

Eyes Wide Shut (1999)

Neprikosnoveni broj jedan.

Ovaj film poseduje prvenstveno onu primarnu priču u kojoj se radi o životu jedne veze,  kao i kompleksnosti ljubavnog odnosa između dvoje ljudi. Onda se sasvim suptilno pojavljuje priča o okultizmu - jer zašto da ne?, te nekolicina usputnih priča koje se našem novoprogledanom junaku dešavaju u periodu od 24 časa - i sve su apsolutno sjajne! Jer Kubrick.

There Will Be Blood (2007)

Tri reči: Daniel Day-Lewis! Čovek koji je proglašen najboljim živim glumcem našeg vremena. 

Koje god ostvarenje da pogledate, a da se u naslovnoj ulozi nalazi gos'n Day-Lewis, bićete oduvani. Razlog zašto biram ovu dramu - kako joj je radni opis (mada bih je ja svakako pre nazvala psihološkom dramom), a ne neke poznatije Day-Lewisove naslove poput: The Last of the Mohicans, My Left Foot ili The Age of Innocence, jesu ove tri reči s početka teksta.

Ovaj film (za koji je dobio Oskara 2007.) svu maestralnost duguje isključivo i samo Daniel Day-Lewisu, jer je priča sama po sebi prilično teška, većini čak i nezanimljiva. Ne, ne mogu da se zaustavim. Kratko poređenje za kraj: Brad Pitt se recimo pojavio u 80 ostvarenja, osvojio 66 filmskih nagrada, Day-Lewis u 29 i osvojio fantastična 143 filmska priznanja, od kojih su tri Oskara. Prestajem.

Last Night (2010)

Nedavno sam ga pogledala treći put, te sam i dalje pod utiscima i opet iznova oduševljena. Neočekivan i iskren pristup posmatranja monogamne veze i još neočekivanija, vrlo iskrena i senzibilna gluma Eve Mendes i Kire Knightly.

(Berlin, I Love You: Film koji ima najjaču glumačku postavu ove godine)

The Ninth Gate (1999)

Mislim da je ovo Deppova uloga života. A, ako ne poželite da zapalite cigaretu tokom filma i to po mogućnosti baš Lucky Strike, koji se u svakom trenutku nalazi nadomak Johnny-ja, iskreno vam čestitam. 

The Exorcist (1973)

Može se reći da sam prilično veliki ljubitelj horora, ali nipošto onih mučiteljskih sa gomilom krvi i scena zbog kojih vam se izvrće želudac, preferiram ovaj starinski i nešto delikatniji strah. Demoni, opsedanja, duhovi i generalno svemoguće mračne sile koje vam zadiru u i razdiru dušu. Exorcist je sa razlogom kultna stvar u ovom polju.