Ovih dana svet potresa činjenica da je Gloria Vanderbilt umrla u 95. godini. Dugo je bolovala od raka želuca, a umrla je u kući, okružena članovima porodice.

Ova modna ikona rođena je u Njujorku 1924. godine i vrlo brzo postaje poznata široj javnosti. Naime, njena majka i tetka vodile su bitku oko njenog starateljstva tridesetih godina prošlog veka, a u igri su bili milioni dolara.

Njena popularnost je kasnije rasla i to zato što je sama Gloria bila svestrana i kao vrlo mlada ušla u krug umetnika, da bi nešto kasnije u životu postala slikarka i modna dizajnerka, čuvena po streč farmericama koje je sama i izmislila.

Napisala je nekoliko romana, bavila se slikarstvom, a poznata je i kao majka poznatog novinara medijske kuće "CNN" Anderson Coopera.

(Jedna od najlepših žena ere 90ih prošetala je ulicama Njujorka u upadljivoj šljokičastoj haljini)

Ovo je njena priča...

Gloria je rođena u velikom bogatstvu 20. februara 1924. godine u Njujorku. Njen otac, Reginal Vanderbilt je bio unuk Korneliusa Vanderbilta, tvorca železnice širom Amerike i jedan od prvih milionera na svetu.

Njena majka, Gloria Morgan bila je mlada žena kada se udala za Reginalda. Više je volela zabave od uloge majke za koju nije bila spremna.

Gloria je jako rano izgubila oca, za koga je bila izuzetno vezana. On je preminuo od alkoholizma, a mladoj Glorii ostavio je bogatstvo koje će ona naslediti nakon što napuni 18. godina.

Nakon njegove smrti, ona je živela sa svojom majkom, bakom i dadiljom Emom, koju je najviše volela i koju je zvala Dodo. Živele su svuda po Evropi i u Njujorku.

Njena majka nije mnogo vodila računa o njoj, volela je da pije i da se provodi, bila je poznata po menjanju muškaraca i to ponašanje nagnalo je jednu rođaku da pokuša da odvoji malenu Gloriu od lošeg uticaja.

Kada je napunila 10 godina, Gloria Vanderbilt je punila naslove dnevnih novina. Njena tetka Gertruda Vanderbilt Whitney, umetnica po kojoj je nazvan i Whitney muzej u Njujorku, pobedila je na sudu i dobila starateljstvo nad Gloriom.

Sud je odlučio da mlada naslednica može da provodi leta sa svojom majkom i dadiljom Dodo. To ju je potpuno uništilo. Osećaj sigurnosti koju je imala pored svoje dadilje, nestali su u trenu.

Život sa rođakom bio je potpuno drugačiji od onoga na šta je do tada bila navikla.

Ona je bila stroga, vaspitavala je da bude dama i već 1939. godine Gloria se pojavila u tada jedinom modnom magazinu "Harpers Bazaru". I zvezda je bila rođena! Njena lepota, otmenost i harizma bili su neosporni.

(Sa svega nekoliko kilograma manje: Adele izgleda bolje nego ikada)

Iako stidljiva, Gloria je nedugo nakon toga krenula put Holivuda u nadi da će da se ostvariti kao glumica. Njena majka je imala jak uticaj u tim krugovima, i uspela je da je upozna sa nekim od najuticajnih ljudi u šou biznisu.

Gloria je ubrzo počela u Holivudu da se zabavlja sa Errol Flynn-om kao i producentom Howard Hughes-om, da bi se 1941. godine udala za holivudskog agenta Pat DiCicca. Imala je samo 17 godina.

Ubrzo nakon udaje, Gloria je shvatila pravu prirodu svog supruga kao i to da je u momentima bio jako agresivan.

Nakon četiri godine koliko je provela sa njim, Gloria se razvodi i odmah uleće u novu ljubavnu vezu i to sa kompozitorom Leopoldom Stokowskim.

Brzo se i za njega udaje i rađa dva sina, Stanislausa i Christophera. U to vreme, otkriva svoju ljubav i strast prema umetnosti i upisuje školu "Art Students League of New York".

1955. godine Gloria Vanderbilt se oprobala u Brodvejskoj predstavi, a od sredine 50-tih do sredine 60-tih igrala je u nekoliko TV serija koje nisu doživele veliku popularnost.

Brak joj se u tom periodu raspao, i odlučuje da još jednom traži razvod.

Prolazna veza sa Frenk Sinatrom i još jedan brak sa rediteljem Sidney Lumet-om nisu joj doneli sreću.

Iako je jako puno radila ne bi li se ostvarila kao glumica, uvek je bila popularnija zbog svog društvenog života. Uvek je bila u društvu pisca Trumana Capotea, kao i drugom elitom Njujorške scene tog vremena.

1963. godine se zaljubljuje i ubrzo zatim, udaje za Wyatt Coopera. Sa njim takođe dobija dva sina, Cartera i Andersona. On je bio sve ono na šta nije bila navikla.

(Rastopili smo se:Princ Harry objavio prvu sliku sina)

Wyatt Cooper je bio siromašni farmer, vredan, i čovek koji ju je naučio vrednostima porodice. Često su kao muž i žena organizovali familijarna okupljanja i tada je prvi put osetila šta znači biti deo normalne, zdrave porodice. Okupljali su sve rođake i njenu decu iz prvog braka, čak je ponekad pristajala da pozovu i njenu majku, sa kojom nikada nije bila bliska.

1970. godine Gloria ulazi u svet mode. Dizajnira liniju farmerica koje su postale jedan od najprodavanijih proizvoda tog vremena u Americi. Kasnije, sa njenim potpisom, mogli ste da nađete i druge odevne komade kao i parfeme.

U periodu najvećeg poslovnog uspeha, Gloria se suočila sa gubitkom supruga. 1978. godine Wyatt Cuper preminuo je na operacijskom stolu, nakon što je doživeo infarkt.

Sinovi kao i Gloria, teško su podneli gubitak voljenog oca i supruga. Dugo se nisu oporavili od tog šoka. Posebno Carter, njegov stariji sin.

Gloria se povukla u kuću i tada napisala nekoliko romana, kao i svoje prve memoare. Naravno, tema je bio njen voljeni Wyatt.

Ubrzo zatim, dogodila joj se još jedna tragedija.

Njen stariji sin, Carter, pao je u tešku depresiju iz koje je pokušavala da ga izvuče uz pomoć terapija i lekova. Uprkos velikoj borbi, izgubila je.

(Jennifer Lopez dirljivom porukom čestitala Dan očeva bivšem mužu)

Nesreća se desila jedno popodne kada je Carter došao majci u posetu i pred njom izvršio samoubistvo. Skočio je sa balkona njenog stana na Aper Ist Sajdu u Njujorku. Nije uspela da ga spase. Imao je samo 23 godine.

Tri nedelje nakon tog užasnog događaja, Gloria nije prestajala da plače u svom krevetu niti je iz njega ustajala.

Od tada, nikada više nije zaplakala.

Izvor: Stil.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE  >>>https://www.instagram.com/elleserbia/