Glavna karakteristika svih revija jeste znatno smanjen kapacitet ljudi u publici u cilju poštovanja svih anti Covid-19 mera koje su u Italiji prilično rigorozne. 

U jednom danu mi se gotovo nikada ne dogodi da imam samo jednu reviju, a neretko se dešava da je razmak između revija veoma mali tako da sam uvek u nekoj žurbi kako ne bih zakasnio i propustio show. Ovoga puta nije bilo tako, kada mi se prvog dana završila prva revija, više nisam imao planove jer su sve ostale revije tog dana održavale online.

Za mene je fashion week uvek takođe mesto susreta, gde se nekoliko puta godišnje sretnem sa kolegama iz industrije, a ove sezone je definitivno bilo manje ljudi.

Kada je reč o digitalnim revijama, već smo imali prilike da ih vidimo i u julu kada su predstavljene muške kolekcije, ali i haute couture. Neki dizajneri su se odlučili za tradicionalnu reviju, samo bez publike, gde su se modeli sukcesivno smenjivali kao npr. Prada, Versace, Giorgio Armani… Sa druge strane, određeni dizajneri kreirali su posebne sadržaje kao npr. Moschino, reviju sa marioneatama ili GCDS video reviju sa avatarima. 

Kada je reč o samim kolekcijama, kreativnost definitivno opstaje i u ovim vremenima. 

Zanimljivo je to da super modeli nisu bili toliko zastupljeni. Max Mara je npr. izabrala potpuno nove modele forsirajući različitosti na svim nivoima. 

Prada je birala modele kojima je to prvo pojavljivanje na fashion week-u i time dala šansu i mogućnost da se pokažu, dok je Valentino imao street casting. Još jedna zanimljivost je svakako da je Valentino prvi put reviju održao u Milanu, a ne u Parizu kao obično, te na taj način pružio podršku modnoj zajednici zemlje iz koje dolazi - Italiji naravno.

Niko ne može sa sigurnošću da predvidi kako će izgledati naredna sezona, prvo muška u januaru, a zatim ženska u februaru. Koliko god da digital pomaže i doseže do većeg broja ljudi, ipak fizička revija, događaj ili prezentacija pružaju mogućnost da se moda oseti u svom punom kapacitetu od 360 stepeni, od kojih će vam se bukvalno zavrteti u glavi.

Ovo je moj izbor 10 najupečatljivijih lookova sa Milan Fashion Week-a:

BOSS - minimalizam

PRADA - Raf & Miuccia

SPORTMAX - Punk is back

MAX MARA - otvoreni rukavi

ALBERTA FERRETTI - Boho 

VERSACE - Više je više

MSGM - Color blocking

VALENTINO - pletene haljine

FENDI - monohromatski look

FERRAGAMO - moć narandžaste

Priredio: Petar Spasojević