U godini kada su trenerke, helanke i duksevi bili najprodavaniji odevni komadi, učinilo se da su haljine pale u zaborav. Negde na dnu ormara, u prašini i sa neskinutom etiketom, čekale su bolja vremena, dok smo ih gledali čežnjivo, s nostalgijom.

Jedine koje su bile nosive jesu one vunene, maxi dužine i oversize širine, za po kući i do prodavnice. Daleko od glamura kojem smo nekad hrlili i u 12 popodne i u 12 uveče, u svakoj prilici.

Za sve to vreme, modni dizajneri su (optimistično) pripremali nove modele od kojih zastaje dah. Puf rukavi, ekstravagantni krojevi, intenzivne boje... neki trendovi daju novu šansu onim prošlogodišnjim, neki su bezvremeni, a neki - tek viđeni.

Apsolutni modni hit: Ovo su jedine cipele koje će vam trebati u 2021!

Počnite da zapisujete, biće ovo jedno dugo leto kada ćemo sve morati da nadoknadimo!

1. Romantična haljina

Slojeviti til, božanstvene forme i raskošne boje - ovaj trend je oduvek predstavljao bajku, zbog čega ga je teško nadmašiti.

2. Slip haljina

WISHLIST: 10 šik haljina koje će obeležiti proleće/leto 2021.
Foto: Profimedia 
Foto: Profimedia

Da li će biti moguće da se ikada ponovo osećamo zanosno i seksi? Jacquemus kaže da, i to sa crnom slip haljinom koja je već najprodavaniji model.

3. Haljina sa puf rukavima

Taman kad smo mu rekli zbogom, Bridgerton ga je vratio na velika vrata. To više nisu samo puf, već balon rukavi, nalik onima koje je u kolekciji proleće/leto 2021. predstavio Loewe.

4. Šareni dezeni

Razigrano, cvetno, apstraktno - kaže Valentino, a mi bismo na to dodali i karirano, tufnasto, kombinovano. Vedro raspoloženje i široki osmeh se podrazumevaju kao najpoželjniji aksesoari.

5. Haljina sa kragnom

Ovaj retro momenat odavno nosimo na bluzama, međutim, sada je vreme za preokret. U spoju sa pastelnim bojama i nežnim printovima, kragna na haljinama izgleda neodoljivo.

6. Pink haljina

WISHLIST: 10 šik haljina koje će obeležiti proleće/leto 2021.
Foto: Profimedia

Nijedna boja u kolekcijama za proleće/leto 2021. nije zastupljena više od ružičaste. Haljina Roksande Ilinčić u ovoj nijansi bila je jedna od najupečatljivijih na septembarskom London Fashion Week-u, a londonski brend Molly Goddard jeste jedan od najzapaženijih na društvenim mrežama - upravo zbog jarkih boja. Pronađite svoju šik verziju!

7. Haljina sa otvorenim leđima

U jednom trenutku 2020. godine izrez je postao sve i svuda - od laktova i ramena, do dekoltea. Ipak, na kraju se sve svelo na bezvremeni trend - izrez na leđima. Idealan je za svečane haljine, ali i one letnje, za plažu.

8. Providna haljina

U zavisnosti od kroja i boje, providna haljina može da se kombinuje na sto načina - sa postavom, bez postave, ili kao dodatni sloj preko odevne kombinacije.

9. Kratka bež haljina

Ako nas je nečemu naučila 2020. godina, to je da je život prekratak da bi nas u uživanju i oblačenju kočile različite nesigurnosti (i kompleksi). Budite hrabre, odvažne i ponosne na svoju siluetu, i ne dozvolite da vam iko nameće šta je (ne)prikladno. Mini haljina asocira na 90-e, a model koji je predstavio Jacquemus oličenje je seksipila.

10. Vunena haljina

Za kraj, haljina koja je prošle godine bila od suštinske važnosti. Jednako nosiva na Zoom sastancima kod kuće i za šetnju po gradu, vunena haljina ostaje must-have sve dok nam toplo proleće ne zakuca na vrata.