Iako je broj korisnika Netflixa za vreme pandemije porastao za skoro 30 miliona, pretpostavlja se da je broj onih koji ga koriste i 5-10 puta veći.

Svi znamo onog jednog registrovanog prijatelja u društvu koji deli svoj nalog sa nekolicinom. Jedna šifra, a toliko različitih IP adresa, kao i pogledanih serija i filmova, dovele su do toga da je Netflix u jednom trenutku to morao da otkrije i sankcioniše.

Sada je ova streaming platforma zvanično započela testiranje iskačuće poruke koja korisnike upozorava da ne mogu da koriste tuđ nalog: ''Ako ne živite sa vlasnikom ovog naloga, potreban vam je vlastiti nalog da biste nastavili da gledate'' piše u obaveštenju ograničenom broju ljudi. Nakon toga, Netflix im nudi besplatno probno korišćenje.

Deljenje lozinki aktuelno je i na drugim platformama, a ovakav vid zabrane uticao bi na povećan broj pretplatnika. S druge strane, s obzirom na široku ponudu streaming platformi poput HBO, Hulu i Amazona, pitanje je da li bi korisnici u tom slučaju nastavili da koriste Netflix ili bi se odlučili za neku drugu opciju.

Kompanija podseća da postoje paketi u okviru kojih je deljenje naloga dozvoljeno sa 2, 3 ili 4 osobe, ali da je svaki drugi tip deljenja nedozvoljen. Verifikacija vlasnika naloga vršila bi se putem SMS poruke ili imejla, što bi i dalje moglo da ostavi dovoljno prostora za zloupotrebu.

Ipak, kako se i dalje nisu zvanično oglasili povodom ove zabrane, ostaje da vidimo šta će biti konačna odluka. 

Do tada - uživajte u zabavi i svom omiljenom sadržaju!