Posle godinu dana provedenih u kući, pomisao na to kako nakon toliko vremena ponovo izgledati stylish i nije tako laka. Zato smo tu da vam malim savetima pomognemo kako da vašu odeću, pa i kupovinu, učinite održivom bez trošenja mnogo novca.

Leto nam kuca na vrata, svi u panici proveravamo svoje ormane i pitamo se šta obući i kako se istaći u prvim letnjim danima. Ali pre nego što počnete da punite svoju online korpu za brzu kupovinu, dajte sebi izazov: umesto da žurite da kupite potpuno novu, razmislite kako možete da osvežite garderobu koju već imate. Zvuči vam gotovo nemoguće? Budite sigurni da nije.

U nastavku pogledajte neke od naših saveta i počnite da negujete princip odživosti u modi. Pored toga što ćete uštedeti novac, pomoći ćete u očuvanju životne sredine i planete.

1. Kupujte bolje i održivije

Prestanite da pratite promenljive modne trendove i kupujte neophodne, a kvalitetne stvari koje će trajati. Nagomilavanje odeće je out - usmerite novac u jedan dobar komad koji ćete obožavati dugi niz godina.

2. Second-hand

Prošlo je vreme kada su smo imali predrasude o second-handovima, jer osim što imaju originalne, jedinstvene komade, oni su zapravo jedan od najboljih načina za održivost. Pronađite onaj koji vam je najbliži - tamo vas čeka komad koji niste ni mislili da ćete pronaći.

3. Male promene na staroj odeći

Uzmite iz ormara stvar koju ste nekad voleli i ušijte na nju neki cvet, natpis ili motiv po kom ste prepoznatljivi. Time ćete osvežiti staru odeću i dobiti gotovo novi izgled bez potrošenog novca. Možda otkrijete i da volite da šijete, pa vam to postane novi hobi.

4. Perite manje kako bi odeća duže trajala

Što manje pranja, to dugotrajnija odeća. Nije neophodno prati odelo posle svakog nošenja - umesto da svaki put upalite mašinu, iznesite napolje vašu garderobu da se izluftira ili koristite osvežavajuće sprejeve. Sve to garantuje duži životni vek odevnog komada.

Donosimo mini vodič kako da održite princip održivosti u svom garderoberu. Počnite da zapisujete!
Foto: Unsplash/Andrej Lišakov

Pripremila: Ivana Matijević