GORDANA MANOJLOVIĆ, stilista

Dok su jedni s nestrpljenjem čekali novu kolekciju brenda DSquared2 ili dueta D&G, ja sam se radovala budućnosti koju su nagoveštavali Balenciaga i Gareth Pugh. Ipak, s modom je uvek sve stvar ličnog senzibiliteta.

Novi minimalizam nije stigao preko noći. Ove sezone dolazi kao osvežavajući kontrast u odnosu na baroknu zimu. Ostavim li znanje o istoriji mode po strani, rekla bih da ljubav prema pročišćenoj formi dolazi sa sazrevanjem.

Moj modni guru odavno je Alexander Wang i ja mu sa svakim modelom verujem na reč! Tajna se krije u lepoti materijala. Tkanine govore za sebe. Što manje krojenja, Wangov izraz je nametljiviji. Ovih dana sam opčinjena radom Martina Margiele i majstorstvom koje je prikazao kroz čarobnu igru materijala i visoke mode. U njegovom radu sam našla sve što mi je u ovom trenutku potrebno, a odavno tragam za opipljivom inspiracijom.PageBreak

JELENA KARAKAŠ, modni novinar

Nekoliko sezona osnovni postulat mode bio je upadljivi optimizam. Manje se mislilo o krojevima, a više o ukrasima, printovima i svetlucavim elementima.

Sada vapimo za pročišćenjem. Želimo jednostavnu, čistu, potpuno kul modu. Belo uz belo. Pastel uz pastel. I kad kažem potpuno pročišćeno, ne pričam samo o strogim krojevima i androginosti. Pričam o novom, ženstvenom minimalizmu!

Kao smernice uzmite savršeno belo odelo Ricarda Tiscija za Givenchy, bledoružičasti komplet Christophera Kanea, Ferragamo čipkanu haljinu oštrog kroja, delikatnu paučinastu Chloé kreaciju u plavoj boji...Naizgled nonšalantna jednostavnost koja se pojavila na revijama za proleće-leto 2013. donela nam je prekopotrebnu promenu. Fokusiramo se na konstrukciju i vraćamo se osnovama. Moda postaje ozbiljnija. Žena, a ne devojka. Lepo, a ne slatko. Suština, a ne forma. Nastupa doba promišljene mode.

Samo za vas modni tim magazina ELLE objašnjava zašto je očaran ovim trendom...