Sada već daleke 1994, kada je Jean-Paul Gaultier prikazao jednu od svojih najboljih kolekcija inspirisanu tribalima i Indijom, i dok sam zabezeknuto gledao kako Eve Salvail hodajući pistom puši cigaretu dok joj lanac visi od uveta sve do pirsinga u nosu, bio sam svestan da je to deo istorije. Istorije koja će se ponavljati (uspešno ili sa manje uspeha), dostižući pravu renesansu ove sezone.

Bilo je nečega očaravajućeg u lažnim tetovažama po telu, gomili metala po rukama, vratu i licu i zemljanim tonovima garderobe u toj Gaultierovoj kolekciji. I pokazuje nam koliko je aktuelna i sada, ovog proleća, kada taj trend oživljava u Parizu, a predvodi ga trojka: Phoebe Philo za Céline, Sarah Burton za Alexander McQueen i Riccardo Tisci za Givenchy. NIjedno od njih troje nije se odlučilo za ekstremne stajlinge i, ako oduzmete poneki ekstravagantni detalj (šlemove, maske od kristala) ili avangardnu šminku (iscrtane obrve), dobijate komade koji izdvojeni iz konteksta revije postaju zaista nosivi. Drapiranja (Givenchy) koja su mešavina afričkih i japanskih nošnji, printovi i perje (McQueen) koji izgledaju kao odlazak Josephine Baker na turneju Afrikom, široke i hrabre tribal šare (Céline) postaju upečatljivi momenti koji čine da svakako i neopozivo budete prepoznatljivi.

Plemena, ne trendovi: to je vaša nova mantra. Kao da svaki od ovih dizajnera igra šamanski ples kojim vas mami da se priključite njegovom plemenu, hrabrom i definisanom. Vreme je da izaberete kojim ćete putem krenuti i kojem ćete se plemenu prikloniti. Ovo je inspiracija koja neće dozvoliti modi da je zaboravi bez borbe.

Tekst: Nenad Janjantović

Ove sezone dizajneri hodaju novim stazama. Odlučite koga ćete slediti…